Sorra pusztítják a lángok kedvenc üdülőhelyeinket

image3
2023.07.25. 19:32
A napokban Európa-szerte pusztítanak tüzek, most éppen Horvátországot érték el. Dubrovnik közelében két nagy tűzvész is volt, egyikről még olvasónk is küldött felvételeket. A tűzoltási munkálatok folyamatosak, de a szél erőssége miatt nehéz megfékezni a lángokat. A napokban már írtunk a görögországi esetekről is, ahol közel húszezer embert kellett evakuálni.

A horvát Index beszámolója szerint július 24-én este két nagy tűzvész is volt Dubrovnik közelében: az egyik Mali Zal felett, a másik pedig a Zupa Dubrovnikban található Soline városában, ahol a tűz házakra is veszélyt jelentett.

A házakat is veszély fenyegeti

A lap beszámolója szerint a tűzoltók egész a helyszíneken dolgoztak, és a hírek szerint a házakat sikerült megmenteni a tűzveszélytől. Ma reggel a Dubrovniki Tűzoltóság azt nyilatkozta a portálnak, hogy a tűz még mindig aktív, és már 45 hektárnyi terület leégett, de 25 tűzoltó dolgozik azon, hogy további részeket ne érjen kár.

A soline-i tűz a szél hatására hirtelen tovább terjedt, így egyre nagyobb területen ég. Egy ponton még a házakat is veszélyeztette, de itt sikeresen megfékezték a lángok továbbhaladását.

Egyik olvasónk képeket is küldött a Dubrovniktól pár kilométerre fekvő Kupari Beachnél lévő tűzről.

Tűz pusztít Görögországban is

Korábban már írtunk róla, hogy nem csak Rodoszon, de Korfun is tűz ütött ki. A lángok elérték Megoulas városát, ahol több ezer ember evakuálását kezdték meg. Rodoszon is pokoli a helyzet, a görög kormány közlése szerint már 19 ezer embert evakuáltak a szigetről – közülük 16 ezret szárazföldön, 3 ezret pedig vízi úton keresztül. 

Ugyanakkor nem csak szervezett menekítés zajlik, a hatóságok elmondása szerint körülbelül 30 ezer ember hagyhatta már el a tűzvész által leginkább sújtott területeket – voltak, akik saját járművel, mások pedig jobb lehetőség hiányában gyalog tettek így.

A tűzoltást a rendkívüli hőség és a szeles idő is nehezítette. A száraz időben a hőmérséklet elérheti akár a 45 Celsius-fokot is, emiatt a hatóságok arra számítanak, hogy a tűz terjedése mellett akár újabb tüzek is kialakulhatnak.

(Borítókép: Olvasói fotó / Index)