Joe Biden nemzeti emlékhellyé nyilvánította egy 14 éves fiú meggyilkolásának helyszínét

2023-07-25T164542Z 1401380353 RC2GA2A9FC53 RTRMADP 3 USA-BIDEN-T
2023.07.26. 06:39
Nemzeti emlékhellyé nyilvánította Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke az 1955-ben, rasszista indítékkal meggyilkolt Emmett Till halálához köthető helyszíneket. Erre azután került sor, hogy Florida államban olyan szabályokat hoztak a feketék történelmének tanítására, amelyek sokak szerint visszalépésnek tekinthetők az oktatásban.

A Fehér Házban tartott ceremónián az Egyesült Államok faji megkülönböztetéssel kapcsolatos történelmével kapcsolatban az elnök úgy fogalmazott, hogy a „sötétség és tagadás sok mindent elrejthet, de semmit nem töröl ki”.

A múlttal való szembenézéssel összefüggésben az elnök kijelentette, hogy a tanulnivalók között nem lehet válogatni aszerint, amiről tudomást akar venni az ember, és amiről nem.

Emmett Till 14 éves afroamerikai tinédzser ügye egyik kiváltója volt az 1950-es és 1960-as évek amerikai polgárjogi mozgalmának. A fiatal 1955 nyarán Chicagóból utazott rokonaihoz Mississippi államba. Itt 1955. augusztus 24-én, egy kimerítő nap után, amikor gyapotot kellett szedniük a perzselő napon, Till és unokatestvérei elmentek egy helyi boltba, amelyet egy szegény, húszas éveiben járó fehér pár vezetett.

A nő egyedül dolgozott a boltban, amikor Till bement rágógumit vásárolni, majd nem világos, hogy mi történt odabent, de nem sokkal később az asszony kiviharzott, feltehetően azért, hogy egy pisztolyt hozzon a kint parkoló autójából. Till, aki nem tudott a veszélyről, ráfüttyentett a nőre, ekkor az unokatestvérei már pánikba estek, gyorsan elhajtottak. Ezt követően elhurcolták, megkínozták és meggyilkolták, azt állítva, hogy a fiatal kikezdett egy 21 éves fehér nővel. A holttestet négy nappal később találták meg. A nő később azt állította, hogy Till egy kihívás miatt flörtölt vele. A részletek később változtak, attól függően, hogy mikor mesélte el a történetet.

A holttestet négy nappal később találták meg. A fehér esküdtekből álló bíróság a tetteseket felmentette.

Az elnöki döntéssel létrehozott Emmett Till országos emlékhelyek között van a holttest megtalálásának helye, a bíróság, ahol a felmentő ítélet született, valamint a templom Chicagóban, ahol a fiatal temetési szertartását tartották 1955-ben. Emmett Till kedden lett volna 82 éves.

Emmett Till életéről film is készült, Till – Igazságot a fiamnak címmel, amely anyja, Mamie Till-Mobley küzdelmeit mutatja be, ahogyan próbált igazságot szerezni 14 éves fiának, akit 1955-ben meglincseltek, mialatt unokatestvéreinél volt látogatóban Mississippiben. 

Fontos gesztus 

Azért is fontos lépés ez most az Egyesült Államokban, mert nemrég Florida állam oktatási tanácsa új szabályokat hagyott jóvá arra vonatkozóan, hogy a fekete bőrűek történelmét hogyan kell tanítani az állami iskolákban.

Ennek eredményeként ezentúl a diákoknak meg kell tanulniuk, hogy a rabszolgák

olyan készségeket fejlesztettek ki, amelyeket személyes hasznukra tudtak fordítani,

és a fekete lakosok elleni erőszakról szóló tanításokban az oktatóknak meg kell említeniük „az afroamerikaiak ellen és által elkövetett erőszakos cselekményeket”.

Ezek a szabályok a Florida Oktatási Szövetség (FEA) legnagyobb tanári szervezete szerint nagyon rossz szolgálatot tesznek Florida diákjainak, és nagy visszalépéseket jelentenek egy olyan állam számára, amely már 1994 óta kötelezővé teszi az afroamerikai történelem tanítását.

(Borítókép: Elizabeth Frantz / Reuters)