Japán déli részén több százezer embert kell evakuálni a Khanun tájfun érkezése előtt

2023.08.01. 14:02
A Japán déli részén fekvő Okinaván a helyi hatóságok felszólították a 760 ezres lakosságot, hogy hagyják el otthonaikat és keressenek menedéket, miután a Khanun tájfun kedden megközelítette a térséget.

A ciklon 180 kilométeres óránkénti sebességgel söpört végig a Csendes-óceánon, és várhatóan kedden este vagy éjszaka éri el Okinava partjait, mielőtt Kína keleti része felé fordulna. A japán meteorológiai szolgálat tájékoztatása alapján helyi idő szerint kedden délután az „erős” fokozatú Khanun tájfun 170 kilométerre dél-keletre járt Nahától, Okinava székhelyétől − közölte az MTI. 

A riasztás szerint viharos erejű szél, heves esőzés és akár 12 méteres hullámok is várhatók a szigetek partjainál.

„Sokan otthon maradnak, mert házuk betonból épült” − közölte a helyi katasztrófavédelem egyik vezetője. „Azonban akik egyedül élnek vagy alacsonyan fekvő területen, fából készült házakban laknak, azokat arra kérjük: fontolják meg és keressenek menedéket még a tájfun megérkezése előtt” − tette hozzá a tisztségviselő.    

Több mint 500, Okinaváról induló vagy oda érkező repülőjáratot töröltek kedden, a helyi kompszolgáltatást és autóbuszjáratokat pedig felfüggesztették az orkán érkezése előtt − jelentette be az NHK japán állami televíziós csatorna.    

A JAL és az ANA japán légitársaság tájékoztatása szerint több mint 74 ezer légiutast érintenek a keddi és szerdai járattörlések.