Egyre több nő halálát okozza az alkoholfogyasztás

2023.08.04. 15:44
Egy új tanulmány szerint az Egyesült Államokban a nők körében az alkohollal összefüggő halálesetek száma gyorsabban nő, mint a férfiaké, különösen a 65 éves és idősebbek esetében – derült ki a Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adataiból.

A tanulmányban az 1999 és 2020 közötti több mint 600 000, alkohollal összefüggő halálesetet elemezték, beleértve többek között az alkoholmérgezés, az alkoholos májbetegség, az alkoholos kardiomiopátia, az akut mérgezés, valamint az alkoholfogyasztással összefüggő mentális és viselkedési zavarok okozta haláleseteket – írja a The New York Times.

Az elmúlt 15 évben az alkohollal kapcsolatos halálesetek száma folyamatosan nőtt az Egyesült Államokban, és visszatekintve több férfi halt meg alkohollal kapcsolatos okok miatt. Ez a tanulmány szerint még mindig így van, de a különbség csökken. 2018 és 2020 között az alkohollal összefüggő halálesetek száma a férfiak esetében évente 12,5 százalékkal nőtt, a nők esetében viszont évente 14,7 százalékkal.

A tanulmányban kiemelték, hogy különösen az idősebb nők körében emelkedik az arány.

2012 és 2020 között a 65 éves és idősebb nők körében az alkohollal összefüggő halálesetek száma évente 6,7 százalékkal nőtt, míg az ugyanebben a korosztályban élő férfiak esetében ez az arány 5,2 százalékos volt.

Az alkohol másképp hat a nőkre

Dr. Ibraheem Karaye, a Hofstra Egyetem népegészségügyi tanszékének adjunktusa és a tanulmány vezető szerzője szerint a tanulmány nem tudja pontosan meghatározni a nők alkohollal kapcsolatos halálozásának növekedése mögött álló okokat. De felvetett néhány lehetséges elméletet.

Először is, úgy tűnik, hogy az alkoholfogyasztás aránya nő a nők körében, mondta Dr. Karaye. Azt is megjegyezte, hogy az alkohol másképp hat a nőkre: a nők testében általában kevesebb folyadék van az alkohol hígítására, mint a férfiakéban,

ami magasabb véralkohol-koncentrációt eredményez, és a nőket érzékenyebbé teheti az egészségügyi komplikációkkal szemben.

George F. Koob, az Országos Alkoholabúzus és Alkoholizmus Intézet igazgatója szerint a nőknél a depresszió és a szorongás kockázata is magasabb, és előfordulhat, hogy az alkoholhoz fordulnak, hogy megbirkózzanak ezekkel, különösen a Covid-19 világjárvány nyomán. Az idősebb nők különösen hajlamosak a magányosság érzésére is, mivel gyakran túlélik a partnerüket.

Dr. Karaye szerint a 65 év feletti nők nem feltétlenül fogyasztanak több alkoholt, mint fiatalabb társaik, inkább az évtizedek óta tartó krónikus alkoholfogyasztás egészségügyi hatásait szenvedik el.

Mit lehet tenni?

Mindenki számára előnyös lehet, ha kevesebb alkoholt fogyaszt. Különösen az elmúlt néhány évben rengeteg kutatás emelte ki a kapcsolatot még az alkalmi alkoholfogyasztás és a súlyos egészségügyi következmények között is.

Abban a szakértők egyetértenek, hogy bármekkora mennyiségű alkoholt is ivott valaki már életében, azzal csak nyerhet, ha csökkenti a mértéket, vagy teljesen elhagyja az alkoholt.

Ha valaki nem tudja eldönteni, hogy alkoholproblémától szenved-e, azt tanácsolják, elsősorban a szociális interakcióikat vizsgálja meg. Például, ha valaki kevesebb időt tud tölteni a családjával, napközben ingerlékenyebb, kevesebbet sportol, és ez az alkoholfüggőségre vezethető vissza, akkor vélhetően alkoholproblémákkal küzd.

Emellett kiemelték, hogy az is segíthet felmérni az alkoholhoz való viszonyunkat, ha néhány napig szünetet tartunk az alkoholfogyasztásban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport