Két emberjogi szervezet szerint a görögök felelnek a bevándorlók haláláért

Matteo Di Vora
2023.08.04. 06:11
Emiatt hiteles és teljes nyomozást követelnek, ami még így is évekig eltarthat.

Közös közleményben követel hiteles és független vizsgálatot a több száz ember halálát okozó görög partoknál történt katasztrófában az Amnesty International és a Human Rights Watch – írja a Reuters.

A két nemzetközi emberjogi szervezet azért követeli a hajótörés teljes és hiteles kivizsgálását, mert szerintük a túlélők és a hatóságok beszámolói jelentősen eltérnek egymástól.

Emiatt annak érdekében, hogy tisztázódjon, kit terhel a valódi felelősség a több ember életét is követelő katasztrófáért, vizsgálatot vár a görög hatóságoktól, akik egyébként már meg is kezdték azt.  

A közösen kiadott nyilatkozat szerint az emberjogi szervezetek 19 túlélőt, az eltűntek hozzátartozóit, valamint kormányzati szervezeteket és ENSZ-ügynökségeket is meginterjúztattak a katasztrófáról, akik következetesen állítják:

a parti őrség a helyszínre kiérkezve egy kötelet erősített a menekülteket szállító hajóra, ami ettől megingott, majd felborult.

A görög kormány és parti őrség ezzel szemben azt állítja, sosem erősítettek kötelet a hajóra, sőt, a parti őrség hajói a katasztrófától 70 méterre voltak.

Még június 14-én süllyedt el az a migránsokat szállító hajó, amelyen szemtanúk szerint 400–750 ember utazhatott, mielőtt elsüllyedt Görögország vizein, miközben Líbiából Olaszországba tartott.

A szerencsétlenséget 104 ember élte túl, miközben több száz ember vesztette életét – jelenleg 81 holttestet találtak a görög hatóságok.

Az Európai Unió a múlt hónapban jelentette be, hogy vizsgálatot indított a szóban forgó hajó elsüllyedésével kapcsolatban, valamint azt is vizsgálnák, hogy az Európai Unió közös határát védő szervezet, a Frontex maradéktalanul teljesítette-e a tengeri határvédelemmel kapcsolatos kötelezettségeit.