Ciprus a halott macskák szigetévé vált

2023.08.04. 09:50
Hatalmas számban pusztulnak el a macskák Cipruson a koronavírus újabb variánsa miatt, amely már őket is fertőzi. A ciprusi vezetőség úgy döntött, a fel nem használt oltóanyagot beadják a betegségben szenvedő állatoknak.

A kormány a mezőgazdasági minisztérium ajánlásának megfelelően adott zöld utat a kisállatok beoltására – írja a The Guardian.

A koronavírus egy változata pusztítást végzett a földközi-tengeri sziget macskapopulációjában.

A betegség hashártyagyulladás (FIP) formájában mutatkozik meg a kedvencekben, de a variáns szerencsére az emberre nem fertőző.

A továbbiakban gyógyszereket is biztosítanak tabletta formájában az állategészségügyi szolgálatokon keresztül.

Állatvédők szerint Ciprus a „döglött macskák szigetévé” változik, mondván, a betegség valószínűleg elpusztította a milliós populáció nagy részét.

A ciprusi állatorvosi szövetség szerint azonban a 300 000 macska elpusztulásáról szóló jelentések túlzások, és a számukat kevesebb mint 10 000-re teszik.

A legenda szerint egy római császárnő, Helena hozta először a macskákat Ciprusra a mérges kígyók ellen mintegy 1700 évvel ezelőtt.

A macskák szigeten való háziasítására vonatkozó régészeti bizonyítékok azonban 9500 évvel ezelőttre nyúlnak vissza, a neolitikus Shillourokambos faluba, ahol egy macska és egy ember maradványait találták meg, amelyeket szándékosan együtt temettek el.