18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Tömegeket tartóztattak le Ausztráliában gyermekbántalmazás gyanújában

2023.08.09. 08:00
Összesen 98 embert tartóztattak le gyermekek szexuális zaklatása miatt, és 13 gyermeket mentettek meg a bajból az amerikai és ausztrál hatóságok keddi tájékoztatása szerint. Több mint két évvel azután történt mindez, hogy két FBI-ügynök meghalt egy állítólagos nemzetközi pedofilcsoport nyomozása során.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az Ausztrál Szövetségi Rendőrség (AFP) keddi sajtótájékoztatóján elmondta,

a közös akció eredményeként 79 letartóztatásra, 65 vádemelésre és 43 ítéletre került sor az Egyesült Államokban, míg Ausztráliában 19 férfit tartóztattak le

– írja a CNN.

Az állítólagos pedofilkör után nyomozó két FBI-ügynököt 2021-ben lőtték le, miközben házkutatási parancsot hajtottak végre egy számítógépes programozó ellen, akit gyermekmolesztáló anyagok birtoklásával gyanúsítottak.

A gyermekbántalmazási kör egy „egyenrangú hálózat” volt, amelyben „egyes elkövetők több mint 10 éven keresztül követtek el bűncselekményeket” – mondta Helen Schneider, az ausztrál szövetségi rendőrség parancsnoka.

Az ausztrál rendőrségi nyomozás 2022-ben kezdődött, amikor az FBI átadta egy olyan hálózat ausztrál tagjainak adatait, akik állítólag gyermekbántalmazással kapcsolatos anyagokat osztottak meg a dark weben.

Ez a művelet rendkívül összetett volt

– mondta az FBI canberrai jogi attaséja, Nitiana Mann.

A hálózat tagjai állítólag „szoftvereket használtak arra, hogy névtelenül osszanak meg fájlokat, csevegjenek üzenőfalakon és hozzáférjenek a hálózaton belüli weboldalakhoz”.

Az AFP parancsnoka szerint a feltételezett elkövetők igazán kifinomult hálózatot működtettek.

A gyermekbántalmazással kapcsolatos anyagok megtekintése, terjesztése és előállítása szörnyű bűncselekmény, és az, hogy ez a hálózat milyen messzire ment a felderítésük elkerülése érdekében, jól mutatja, mennyire veszélyesek voltak

– emelte ki Schneider.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”