Az űrből is látszik a Hawaiin pusztító tűzvész

2023.08.11. 20:58
Már kedden látható volt a Hawaiin tomboló erdőtűz a Landsat 8 műholdképein. Lahaina városa szinte teljes egészében narancssárga színnel jelent meg az űrből rögzített felvételen.

A tüzet a Landsat 8 műhold az Operational Land Imager (OLI) megfigyelőrendszer által augusztus 8-án kedden, helyi idő szerint 22:25-kor észlelte. A közel 13 ezer lakosú Lahaina város nagy része ekkor már lángokban állt, és egy másik nagy tűz is égett Kiheitől északnyugatra. A műholdképet a rövidhullámú infravörös fény OLI-megfigyeléseiből állították össze – írja az Earth Observatory.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, vészhelyzetet hirdettek ki kedden a Hawaii-szigetcsoport több részén az erdőtüzek pusztítása miatt. A hatalmas tűz a Dora hurrikán széllökései és a száraz időjárási körülmények miatt alakulhatott ki.

A halálos áldozatok száma csütörtökön már elérte az ötvenhármat. A tűzvész miatt már több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Jelentős anyagi károk is keletkeztek, amelyek helyreállítása éveket és dollármilliárdokat emészthet fel.