A népszerű hawaii városból csak parázsló romok maradtak a tomboló tűzvész után

2023.08.12. 10:40
Kedden Hawaiin vészhelyzetet hirdettek ki, és tömegesen evakuálták az embereket, miután a szigetcsoport több részén is erdőtüzek törtek ki. Rengeteg település maradt áram nélkül, sokan az óceánba ugrottak, hogy elkerüljék a füstöt és a lángokat. Maui szigetén pénteken visszatérhettek a lakosok az elpusztult történelmi városba, Lahainába.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, vészhelyzetet hirdettek ki kedden a Hawaii-szigetek több részén az erdőtüzek pusztítása miatt. A hatóságok közlése szerint a Dora hurrikán széllökései és a száraz időjárási körülmények miatt kialakult tűzvészben eddig legkevesebb 67 ember halt meg.

Pénteken Maui szigetén visszatérhettek a lakosok a tűzben elpusztult történelmi városba, Lahainába – írja az MTI.

Lahaina a turisták körében is rendkívül népszerű volt, a szigetre látogató évi 2 millió ember 80 százaléka felkereste.

Josh Green kormányzó csütörtökön a helyszínen úgy nyilatkozott, hogy a népszerű településből alig maradt több parázsló romoknál, valamint hogy ez az állam történetének legsúlyosabb természeti csapása.

Mintha bombát dobtak volna le

– mondta Green.

Pénteken az amerikai Hawaii-szigetek főügyésze bejelentette, hogy Maui szigetén vizsgálják a pusztító tüzek hatósági kezelését, mivel számos kérdés vetődött fel az esetleges mulasztásokkal kapcsolatban. Többen felkészületlenséggel vádolják a hatóságokat.

A tűz esetén megszólalni hivatott szirénákat ugyan nem kapcsolták be, de riasztásokat küldtek a lakosok mobiltelefonjára, és ezeket a riasztásokat a rádióban és a televízióban is közvetítették

– mondta a  Hawaii válságkezelésért felelős ügynökség szóvivője.