Több tucat hegymászó hagyta magára a K2-n meghalt serpát

2023.08.13. 19:35
Több tucat hegymászó haladt el segítségnyújtás nélkül a K2-n balesetet szenvedett serpa mellett, aki súlyosan megsérülve feküdt a földön. Karrar Haidri, a pakisztáni alpinista klub titkára bejelentette, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben.

Kristin Harila norvég hegymászó és nepáli serpája július 27-én rekordot döntött a világ második legmagasabb hegycsúcsán, a K2-n. Ők lettek a leggyorsabb hegymászók, akik megmászták a világ 14 legmagasabb hegyét 92 nap alatt.

A sikert azonban nem élvezhette ki a 37 éves nő, mivel egyre többen megvádolták azzal, hogy hagyta meghalni Mohamed Hasszánt, a 27 éves háromgyermekes serpát, aki egy zuhanást követően segítségre szorult volna.

Harila minden vádat tagadott, és ugyanígy tett két másik hegymászó, az osztrák Wilhelm Steindl és a német Philip Flaemig állításaival szemben is, akik aznap a K2-n voltak, és akik a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt félbeszakították a mászást, de később drónfelvételek segítségével rekonstruálták az eseményeket.

A felvételeken több tucat hegymászó látható, amint a súlyosan sérült férfi mellett elhaladnak segítségnyújtás nélkül. Steindl azt állította, hogy a hordár megmenekülhetett volna, ha a többi hegymászó – köztük Harila – lemond a csúcs meghódításáról.

Próbálták megmenteni

Kristin Harila pénteken a Sky Newsnak nyilatkozva azt mondta, hogy csapata órákon át próbálta megmenteni Hasszánt – a csapat egyik tagja még az oxigénmaszkját is levette, hogy odaadja neki.

Felidézte, hogy a serpa fejjel lefelé lógott egy kötélen, miután lezuhant egy szorosnál, melyet a K2 legveszélyesebb helyszíneként emlegetett.

Körülbelül egy óra elteltével vissza tudták hozni Hasszánt az ösvényre. Ekkor a csoport kettévált, Harila és a csapatot vezető serpa pedig továbbmentek a hegy csúcsa felé.

A nő csak akkor tudta meg, hogy Hasszán meghalt, amikor lemászott a hegyről. Mint elmondta, ő és csapata nem tudta lehozni a holttestét, mert „lehetetlen lett volna biztonságosan lecipelni”.