Több ezer ember él sátorban a török városban a földrengés után

2023.08.13. 08:36
Több rendkívül erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát februárban. A tragédia csaknem 60 ezer ember életét követelte, és további 125 ezer ember sérült meg. Fél évvel a történtek után a helyiek még mindig óriási problémákkal néznek szembe, többek között a higiénia, a lakhatás és a tiszta vízhez való hozzáférés terén.

2023. február 6-án hatalmas földrengések pusztítottak Délkelet-Törökország és Szíria északi részén. Több tízezer ember veszítette életét, és további 125 ezer sérült meg. Tizenhárom várost érintett a katasztrófa, köztük Atakyat is, ami a délkelet-törökországi Hatay tartományban fekszik. A Deutsche Welle számolt be arról, hogy hat hónap elteltével hogy élnek a helyiek a városban.

Leyla Seker egyike annak a sok embernek, akik elvesztették otthonukat a földrengésben. A 65 éves nő ma egyedül él egy sátorban, akárcsak több ezer ember a régióban. Sátrát azon a környéken állította fel, ahol korábban lakott, egy mezőn, mintegy tíz másik ember mellett. Még mindig gyászolja édesanyját és nővérét.

Olyan történelmileg jelentős épületek is összeomlottak, mint a Hatay Parlament épülete és egy 1500 éves mecset. Seker elmondta, hogy a város már nem a régi.

Olyan, mint egy szellemváros

– jegyezte meg könnyes szemmel.

A régióban 600 ezer ember vált hajléktalanná. Sokan vagy más városokba költöztek, vagy sátorban laknak.

Borzasztó életkörülmények 

Annak ellenére, hogy a földrengés fél éve volt, sok hatayi lakos életkörülményei továbbra is nagyon rosszak. Sokan mindenekelőtt a tiszta ivóvíz hiánya miatt aggódnak.

Hat hónapja egy csepp víz sem volt itt. Néhány embernek van saját kútja, amiből tiszta vizet tudnak nyerni, de nekünk nincs semmink. Nincs itt semmi más, csak betegségek és legyek

  – magyarázza Seker.

A régió vízellátásában keletkezett károkat továbbra sem sikerült helyrehozni. A lakosoknak jelenleg két lehetőségük van vízhez jutni: vagy a szupermarketben vásárolják meg, vagy az államilag támogatott segélyszervezetek által biztosított vizet isszák.

Antakyában a városi orvosi egyesület szerint jelenleg csak a lakosság 10 százaléka jut tiszta vízhez. Az ivóvíz és a megfelelő higiénia hiánya növeli a járványok kockázatát. A helyiek szerint elterjedt a hasmenés is.

Új otthonok

A kormány bejelentette, hogy új lakóházakat építenek a katasztrófa által érintettek számára. A környezetvédelmi miniszter szerint az állam 255 ezer új lakást kíván biztosítani.

A költségek 60 százalékát a kormány, 40 százalékát az érintettek fizetik. A kölcsönöket 20 év alatt kell majd visszafizetni.

Leyla Sekert egyáltalán nem érdekli az állam ajánlata. Egyszerűen nincs pénze hitelt fizetni.

Sem energiám, sem elég hátralévő évem nincs az életemből. (...) Nem akarok új területre költözni. Annyira keményen dolgoztam, hogy itt építsem fel az életemet. A lakásom volt az egyetlen, amim volt a világon

 – mondta lemondóan.