Szalmonellajárvány terjed Európában a fertőzött csirkehús miatt
Már februárban megjelentek az első, egy bizonyos szalmonellatörzzsel kapcsolatos megbetegedések az országban, és a kezdeti néhány esetből hirtelen több tucatnyi lett – számolt be a Kurier az AGES és a Krone jelentése alapján.
Idén már három alkalommal tört ki olyan fertőzés, melyeket ugyanaz a szalmonellatörzs okozott.
Az első vizsgálatok nagy valószínűséggel arra utalnak, hogy a lengyelországi termelésből származó csirkehús lehet a fertőzés forrása, amelyet kebabnyársak gyártásához használtak fel
– olvasható az AGES honlapján. A szervezet felhívta a figyelmet, hogy mindenki figyeljen oda rá kellőképp át van sütve a hús, amit készítenek neki.
A betegség időközben már Dániában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Norvégiában, Írországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban is felütötte a fejét. Összesen már több mint 100 azonos típusú megbetegedést jelentettek Európában.
Az osztrák vizsgálatok eredményeit az Európai Bizottsággal és az uniós tagállamokkal is közölték.