Már több mint egymillióan menekültek el Szudánból

2023.08.16. 09:03
Négy hónapja zajlik a polgárháború az észak-afrikai Szudánban. A harcok miatt hárommillió ember kényszerült elhagyni otthonát. Az élelmiszerhiány és az egészségügyi problémák miatt már több mint egymillióan menekültek el egy szomszédos országba.

Mint írtuk, április közepén alakult ki polgárháborús helyzet Szudánban, a harcok a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg és a rivális Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) milícia között törtek ki.

Az ENSZ adatai alapján

már több mint 1 millió ember menekült el Szudánból a szomszédos államokba.

A The Guardian kiemelte, a harcokban eddig ezrek haltak meg, Szudánon belül pedig már több mint 3 millió ember költözött el otthonából.

A szervezet szerint az országban egyre súlyosabb gond az élelmiszerhiány, valamint az egészségügyi vészhelyzet kockázata. A fővárosban, Kartúmban ugyanis több ezer holttest hever az utcákon . Az áramkimaradások miatt nem tudják megfelelő hőmérsékleten tartani a hullákat, így azok bomlásnak indulnak. Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy kitör a kolerajárvány.