Háromnapi harc után javulás állt be a Tenerife szigetén pusztító erdőtüzek megfékezésében

2023.08.18. 21:36
Nagyjából három nappal azután, hogy ellenőrizetlenül terjedtek a lángok Tenerifén, a tűzoltók némi javulást tapasztaltak pénteken a Kanári-szigetekhez tartozó szigeten, ahol az elmúlt 40 év legsúlyosabb erdőtüze következtében 4000 hektárnyi terület égett le.

A tűzoltók péntek délben közölték, hogy „kedvező fejlemény történt” az erdőtűz fő frontvonalán – közölte sajtótájékoztatóján Monserrat Román, az Afrika nyugati partjánál fekvő szigetcsoport polgári védelmi igazgatóságának a vezetője.

A kedd este keletkezett tűzvész 42 kilométeres körzetben mintegy 3800 hektárnyi területet pusztított el a legfrissebb adatok szerint, az oltásban 250 tűzoltó, 17 tűzoltó légi jármű és a Katonai Sürgősségi Egység 200 tagja vesz rész.

Ma éjjel a tűz és az időjárás normálisan viselkedett. A két megelőző éjjel szokatlan széllökéseket, hőmérsékletet tapasztaltunk, és a tűz is a szokásostól eltérően alakult

– mondta egy sajtótájékoztatón Fernando Clavijo, a szigetcsoport elnöke.

A helyzet javulása következtében lehetővé vált a Teide-vulkán – Spanyolország legmagasabb hegycsúcsa – közelében fekvő El Rosario település La Esperanza részét érintő lezárás enyhítése.

A tűz kitörése óta mintegy tíz kis falu és tanya lakóit, körülbelül 4500 embert elővigyázatosságból evakuáltak, jelenleg mintegy 1700 embert érint a lezárás – közölte péntek délben Monserrat Román.

A kimenekítettek számára tábori ágyakat állított fel a Vöröskereszt egy tornacsarnokban La Orotava községben. A turisták által kedvelt Teide Nemzeti Park csütörtök este óta zárva tart.

A műholdfelvételeken látható füstfelhő túlhaladt a Teide-vulkánon, amely 3715 méterével Spanyolország legmagasabb hegye. A legfőbb tűzfészkek mintegy 20 kilométerrel lejjebb, erdővel borított dombokon, több falu közelében találhatók.

A szigeten korábban több tűzvész pusztított, egyebek mellett 2007-ben, amelyekben nagyobb területeket emésztettek fel a lángok, Fernando Clavijo azonban csütörtökön az elmúlt negyven év legkomolyabb tűzvészének nevezte a mostani erdőtüzet.

A tűzvész két hőhullám között következett be, számos kiszáradt területet hagyott maga után, növelve az erdő- és bozóttüzek veszélyét.

Tudósok szerint a Föld légkörének felmelegedése következtében intenzívebbé váltak a szélsőséges időjárási jelenségek. A hőhullámok várhatóan egyre gyakoribbak, erőteljesebbek és egyre hosszabbak lesznek. 2022-ben több mint 500 erdő- és bozóttűz több mint 300 ezer hektárt pusztított el Spanyolországban. 2023-ban eddig több mint 75 ezer hektár égett le az országban, elsősorban a globális felmelegedéssel összefüggésben.