Rengeteg áldozatot nem tudnak azonosítani a hatalmas tűzvésszel sújtott Hawaiin

2023.08.21. 10:38
A kutyás keresőcsapatok változatlanul több mint ezer embert keresnek a közel két héttel ezelőtti tűzvész után, amelyben gyakorlatilag teljesen elégett hawaii Maui szigetének történelmi városa, Lahaina. A halálos áldozatok többségét még nem tudták azonosítani – írta az MTI.

A hivatalos közlések szerint az elmúlt hétvégéig 114 halálos áldozat maradványait találták meg a szigeten, a sajtójelentések pedig még további 1150 eltűntről szólnak. Josh Green, az Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii kormányzója vasárnap úgy nyilatkozott, hogy az áldozatok száma a következő napokban tovább emelkedhet.

Az illetékesek ugyanakkor elismerték: az eltűntek pontos számát nem ismerik. A keresés elősegítése végett a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) irodákat nyitott,

ahol az eltűnt személyek DNS-mintáit várják a hozzátartozóktól a megtalált holttestek azonosításához.

A lakosok már visszatérhettek Lahainába, a Maui nyugati partvidékén fekvő településre, amely a Hawaii Királyság egykori fővárosaként igazi turistalátványosság volt. A hatóságok ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a vezetékes víz egyelőre nem alkalmas emberi fogyasztásra, és a levegő minőségét is folyamatosan ellenőrzik.