18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Több száz illegális bevándorló meggyilkolásával vádolják a szaúdi határőröket

2023.08.21. 12:40
A Human Rights Watch nevű szervezet jelentése szerint a szaúd-arábiai határőrök rendszerint megkínozzák vagy agyonlövik az afrikai migránsokat, akik Jemenen keresztül próbálnak bejutni az országba. Az őrök 15 hónap alatt százakat lőhettek agyon.

A szegénység, az aszály és a politikai elnyomás miatt évek óta özönlenek az emberek Etiópiából először Dzsibuti felé, ahonnan az embercsempészek az Ádeni-öblön keresztül Jemenbe, majd a szaúdi határhoz közeli területre viszik a bevándorlókat.

A The New York Times információi szerint a szaúd-arábiai határőrök rendszeresen tüzet nyitottak az illegális bevándorlókra,

ami által FÉRFIAK, NŐK ÉS GYERMEKEK SZÁZAIT ÖLTÉK MEG AZ ELMÚLT 15 HÓNAPBAN.

A Human Rights Watch jelentésében arról ír, hogy az őrök az őrizetbe vett migránsokat gyakran meg is kínozták. Mint írták, kövekkel és rácsokkal verték őket, valamint a férfi bevándorlókat arra kényszerítették, hogy erőszakolják meg a nőket. Az őrök eközben a migránsok végtagjaiba lőttek, ami miatt a legtöbben maradandó sérüléseket szenvedtek.

A Human Rights Watch elemzése több tucat interjún, valamint fotókon és videókon alapszik. A szervezet név szerint említi Faisal Othman etiópiai bevándorlót, aki többek között arról beszélt nekik, hogy tavaly szeptemberben mintegy kétszáz másik emberrel próbálta átlépni a határt, amikor egy határőr belelőtt a csoportjukba.

„A legtöbb emberből alig maradt valami” – mondta a 31 éves Othman, aki hozzátette, az etiópokat a nyomor készteti a veszélyes utazásra. Hasonló történetet mesélt el egy fiatal afrikai lány.

Elmondása szerint úgy élte túl a lövöldözést, hogy elbújt egy szikla mögé.

Számos jogvédő szervezet kereste a szaúdi kormányt az ügyben, azonban egyelőre nem reagáltak a megkeresésekre.