A tálibok megakadályozták, hogy afgán nők egyetemi ösztöndíjjal utazzanak külföldre

2023.08.23. 20:12
Kalaf Ahmad al-Habtúr dubaji milliárdos, aki az afgán diákok tanulmányait finanszírozta volna, közölte: az afganisztáni tálib hatóságok megakadályozták, hogy mintegy száz afgán nő egyetemi ösztöndíjjal az Egyesült Arab Emírségekbe utazzon – írja az MTI.

A dubaji székhelyű Habtoor Group cégcsoport vezetője és alapító elnöke a korábban Twitter néven ismert X közösségi oldalon közzétett videóban elmondta, a diáklányoknak szerda reggel kellett volna az Egyesült Arab Emírségekbe repülniük Kabulból, ám a tálib kormány nem engedte, hogy felszálljanak a repülőgépre.

Pedig már kifizettük a repülőgépet, megszerveztünk nekik mindent, szállást, oktatást, biztonságos szállítást

– mondta a milliárdos.

Habtúr közzétette az egyik afgán diák hangfelvételét is, aki elmondta, férfi kísérővel akartak felszállni a járatra, de a kabuli repülőtéri hatóságok ezt megakadályozták. A tálibok ugyanis nem tiltják az afgán állampolgároknak, hogy elhagyják az országot, de általában megkövetelik, hogy a nagyobb távolságra és külföldre utazó afgán nők férfi kísérővel utazzanak.

A hatalomba való visszatérésük – 2021 augusztusa – után a tálibok kizárták a nőket a középiskolák többségéből, az egyetemekről és a közigazgatásból. Azt is megtiltották a többségüknek, hogy az ENSZ-nek vagy más nemzetközi szervezetnek dolgozzanak.