Videón Ukrajna legújabb halálosztó fegyvere

2023.08.23. 06:09
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétvégén svéd kollégájával megegyezett a CV–90-es gyalogsági harcjárművek közös gyártásáról. Ez az alku fontos segítség lehet Ukrajna számára az Oroszország elleni háborúban, ugyanis ezek a járművek nemcsak a támadásban jutnak fontos szerephez, hanem a katonák védelme szempontjából is.

Hétvégén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök svéd kollégájával, Ulf Kristerssonnal tárgyalt, és megállapodtak a CV–90-es gyalogsági harcjárművek közös gyártásáról, amelyekre az ukrán hadseregnek nagy szüksége lesz az Oroszország elleni háborúban. A találkozón Zelenszkij azt mondta, szerinte ezeket a harcosai már most jól használják a fronton.

A Svédországban elhangzottak azonban nem csupán nyilatkozatok voltak, hanem egy több hónapos akcióterv lezárását jelentették. Az országok közötti megállapodás idén júniusban vált ismertté, amikor egy találkozón Ukrajna, Csehország és Szlovákia aláírta a svéd CV–90 BMP-ek beszerzéséről szóló memorandumot, a gyártás és karbantartás részleges lokalizálásával.

Ezzel egy időben vált ismertté, hogy Ukrajna egyszerre 1000 darab beszerzésében érdekelt, amivel hadseregük a világ legnagyobb üzemeltetőjévé válna (eddig összesen 1180 darabot gyártottak ebből a típusból közel 30 év alatt). Ezt követően arról jelentek meg információk, hogy Svédország a CV–90 gyártását Ukrajnában tervezi.

Nagy változásokon esett át az évek alatt

A 24tv.ua most összegyűjtötte, miket kell tudni ezekről a járművekről. A CV az angol Combat Vehicle szóból ered, ami magyarul harci járművet jelent. Az 1990-es évek óta gyártják. A CV–90 a gyalogsági harcjárművek nagy családja, amelyet mára tulajdonképpen könnyű harckocsivá alakítottak át, a legújabb verziók körülbelül 37 tonnát nyomnak.

Az egyelőre nem ismert, hogy CV–90-ek melyik változatát gyártják majd Ukrajnában. A járműveknek jelenleg öt generációja van, ráadásul a besorolás a nulladik generációtól kezdődik. A legújabb, 5. generáció (ami valójában a hatodik) már fejlesztés alatt áll, és a következő években várhatóan megjelenik a svéd hadseregben. Ukrajna számára ez azt jelenti, hogy több száz járművet adhatnak át az oroszok elleni háborúhoz.

Legfontosabb információk:

  • Scania motor hajtja,
  • 1000 lóerős teljesítményre képes,
  • 37 tonnás,
  • 3000 méteres lőtávolsága van,
  • percenként 240-300 lövésre képes,
  • maximálisan 70 kilométer per órás sebességgel tud haladni,
  • 2,8 méter magas,
  • 6,8 méter hosszú,
  • 3,2 méter széles.

A katonai feladatok mellett védelmet is nyújt

A háborúban minden felszerelés fogyóeszköz, melynek nemcsak a hadműveletek teljesítése a feladata, hanem a katonák életének védelme is. A CV–90 BMP-k tökéletesen megbirkóznak ezekkel a feladatokkal, amit már az ukrajnai harctéren is bizonyítottak.

Az ellentámadás körülményei között, amikor a támadókat A pontból B pontba a lehető legbiztonságosabban kell eljuttatni, evakuálásokat kell végrehajtani vagy tartalékokat kell behozni, a CV–90-esek bizonyulnak a legjobbnak. Az ukrajnai gyártás a nemzetközi partnerek segítségével együtt mindenképpen erősíteni fogja az Ukrán Védelmi Erőket.

Az Index szerdán is figyelemmel kíséri a háború legfontosabb történéseit, melyről percről percre frissülő cikkben számolunk be.