Erdőtüzek sújtják Oroszország egyik fekete-tengeri üdülővárosát

2023.08.30. 16:45
Geledzsik polgármestere szerdán közölte, hogy több száz tűzoltó próbálja eloltani a lángokat Oroszország fekete-tengeri városánál, az ország egyik legnépszerűbb üdülőterületén.

Alekszej Bogogyisztov arról számolt be, hogy 441 embert, több mint 80 járművet, valamint tűzoltó repülőgépeket és helikoptereket vetettek be a 118 hektárnyi területen tomboló erdőtüzek megfékezésére.

Előző nap a helyi közigazgatás arra kérte a lakosokat, hogy önkéntesként segítsenek a mentőszolgálatoknak. Az interneten terjedő felvételeken a város feletti erdős dombok lángban állnak.

A tűz nem érinti a lakó- és üdülőövezetet, a turistákat és a helyi lakosokat nem fenyegeti veszély

– közölte Ilja Umanszkij, az Orosz Utazási Szövetség (RSZT) elnöke a TASZSZ orosz hírügynökséggel.

A tűz nem az üdülőövezetben keletkezett, egy hegygerinc áll lángokban. Az üdülőterületről látható, de elég messze van a lakott területtől, még inkább az üdülőzónától.

„A tűz nem fenyegeti közvetlenül a helyi lakosok és nyaralók életét vagy egészségét. Nem fenyegeti az üdülési szezont és az üdülést Gelendzsikben” – mondta.

Umanszkij a tűz gyors felszámolására számít. Az oltásban két Mi–8-as helikopter és két Be–200-as kétéltű repülőgép vesz részt.

Oroszország párás fekete-tengeri partvidékén ritkák az erdőtüzek, de Európa nagy részén a nyáron több hőhullám is tombolt, ami kontinensszerte tüzeket okozott.