Kiszivárgott dokumentumok szerint Putyin már a háború kitörése előtt bebiztosította magát

2023.08.30. 07:34
Kiszivárgott titkos dokumentumok szerint Vlagyimir Putyin 100 millió dolláros (35 milliárd forint) szuperjachtját egy német hajógyárból Oroszországba szállította, néhány héttel azelőtt, hogy elrendelte Ukrajna lerohanását.

A bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij által létrehozott orosz korrupcióellenes szervezet birtokába jutott e-mailek szerint az orosz elnök elrendelte a Graceful nevű 82 méter hosszú szuperjacht sürgős, 2022. február 1-jéig történő áthelyezését egy hamburgi hajógyárból, ahol 32 millió dolláros (több mint 11 milliárd forint) felújításon esett át.

A fotókon látható, amint a hajót február 7-én kivontatják Hamburgból az orosz kalinyingrádi exklávé felé vezető úton, miután a hajógyár nem tartotta be a február 1-jei határidőt. Mindössze 15 nappal később – február 22-én – Putyin elrendelte Ukrajna teljes körű invázióját. Az inváziót követően az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az EU szankciókat vezetett be az orosz tulajdonú külföldi vagyonoktárgyakra, és több tucat oligarcha tulajdonában lévő szuperjachtot foglaltak le szerte a világon.

Az amerikai kormány Idegen Vagyont Ellenőrző Hivatala (OFAC) a Gracefult „olyan zárolt vagyonként tartja nyilván, amelyben Vlagyimir Putyin elnöknek érdekeltsége van” – írja a The Guardian. A Graceful, más néven Koszatka, azaz Gyilkos Bálna kódnevű, 15 méteres, táncparketté alakítható fedett medencével rendelkező hajó csak egy a Putyinhoz köthető számos szuperjacht közül.

A tulajdonos azt szeretné, hogy a Graceful február 1-jén az Orosz Föderációba kerüljön. […] Kérjük, mozgósítson erre a feladatra egy külön legénységet, akik két műszakban, pihenő nélkül a kérés megvalósításán dolgoznak. […] Kérjük, gyorsítsanak fel minden olyan munkát, amely akadályozhatja a Graceful február 1-jei kihajózását

– idézi a lap az egyik e-mailt, melyet a hamburgi Blohm+Voss hajógyárnak küldtek 2022. január 19-én.

A hajó elszállíttatását Putyin állítólag azzal magyarázta, hogy nem elégedett a felújítási munkálatokkal és azokat inkább Oroszországban fejeztetné be.

„A fél ország kénytelen pénzt gyűjteni a mozgósított katonák alsóneműjére és zoknijára, miközben az, aki ezt a háborút kirobbantotta, 3 milliárd rubelt költ csak a jachtja javítására és vásárlására” – áll a The Guardian által idézett jelentésben.

Putyin legnagyobb szuperjachtját, a 700 millió dolláros Scheherazadét az olasz Marina di Carrara kikötőben foglalták le, ahol éppen javításokat végeztek rajta. Az Egyesült Államok egy kisebb, 22 millió dollár értékű Olympia nevű szuperjachtot is az orosz elnökhöz kötött korábban. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.