Eljárás indult egy 98 éves volt náci lágerőr ellen Németországban

2023.09.01. 17:05
A német ügyészek egy 98 éves egykori náci lágerőr ellen emeltek vádat. A férfit azzal vádolják, hogy részt vett a Sachsenhausen koncentrációs tábor 3300 rabjának kegyetlen és alattomos meggyilkolásában.

A német ügyészek egy 98 éves férfit vádoltak meg azzal, hogy második világháborúban egy náci koncentrációs táborban mintegy 3300 ember meggyilkolásában vett részt. A férfi a vádirat szerint még serdülőkorában, 1943 júliusa és 1945 februárja között őrként szolgált Sachsenhausenben –  írja a BBC.

A vád szerint közreműködött a rabok tömeges meggyilkolásában.

Mivel a vádlott a bűncselekmények elkövetésének idején fiatalkorú volt, perét fiatalkorúak ügyeiben eljáró bírói tanács előtt kezdeményezik lefolytatni. A pszichiátriai szakértői vélemény szerint a férfi részlegesen cselekvőképes.

A náci SS több mint 200 ezer embert börtönzött be Sachsenhausenben, köztük politikai foglyokat, zsidókat, fogságba esett szovjet katonákat, melegeket, romákat és cigányokat is. Rabok tízezrei haltak meg éhezés, kényszermunka, orvosi kísérletek és az SS által elkövetett gyilkosságok következtében.

Németországban 2011 óta bűnrészességért is büntetőeljárást indítanak volt nácik ellen.

Az ítélet szemléletváltáshoz vezetett a német igazságszolgáltatásban, így a nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott speciális szövetségi ügyészség vezetésével 2011 óta életkorra tekintet nélkül valamennyi ismert élő lágerőr ügyében vizsgálatot indítottak, és igyekeznek felkutatni a koncentrációs táborok további, még élő egykori őreit.