Halálra ítéltek egy nyugdíjas tanárt, amiért nyilvánosan kritizálta a szaúdi kormányt

2023.09.01. 13:39
A szaúdi bíróság halálbüntetéssel sújtott egy nyugalmazott tanárt, aki korábban az állami szintű korrupcióról és az emberi jogok megsértésről írt közösségi oldalán. A jogvédő szervezetek tiltakoznak.

Halálra ítélték Muhammad al-Ghamdi nyugdíjas tanárt Szaúd-Arábiában, amiért kritizálta kormányát közösségi oldalán – írta a CNN.

Az elítélt tanár testvére, valamint a Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint a szaúdi bíróság öt bejegyzés miatt találta bűnösnek a férfit. Elmondásuk szerint az X-en (korábban Twitter) megosztott posztok állami szintű korrupcióról, valamint az emberi jogok megsértéséről szóltak.

A Human Rights Watch szerint Muhammad al-Ghamdit tavaly tartóztatták le, és júliusban bűnösnek találták. A szervezet úgy tudja, a nyugalmazott tanár alig konzultálhatott ügyvédjével a bírósági tárgyalások előtt.

Az ítélet szerint a tanár törvényt szegett „Szaúd-Arábia terrorizmusellenes törvényének 30. cikke értelmében, ugyanis „a királyt és a koronaherceget vallás- és törvénysértő módon írta le”. Ezentúl elítélték „terrorista ideológia támogatása” és „terrorista szervezettel folytatott kommunikáció” miatt, valamint „hamis hírek közzététele” és „terrorista bűncselekmény végrehajtásának szándéka” miatt is.

Egy rettenetes, új szakaszhoz érkezett az elnyomás Szaúd-Arábiában. A bíróság egy békés bejegyzés miatt szabhat ki halálbüntetést

– mondta Joey Shea, a Human Rights Watch szaúd-arábiai kutatója keddi nyilatkozatában.

Az Emberi Jogok Európai Szervezete szerint Szaúd-Arábia idén eddig legalább 92 embert végeztetett ki.