Bajban lehet a jövő generációja, ha nem csökken a gyermekmunkások száma

2023.09.04. 07:25
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) információi szerint, egyre több gyermeket vesznek ki az iskolából és küldenek dolgozni, a családjuk megélhetése érdekében. A dolgozni kényszerült gyermekek esetében előfordul, hogy szexuális bántalmazással is kénytelenek szembenézni.

Gilbert Houngbo, az ENSZ munkaügyi szervezetének – ILO – vezetője úgy fogalmazott,

sürgős fellépésre van szükség. 

Hozzátette, gyermekek millióinak kerül veszélybe a jövője, ha jóval idő előtt kiveszik az iskolából és dolgozni kényszerítik őket, és nem minden esetben beszélhetünk tisztességes állásokról. 

Az ENSZ által 2020 elején összeállított adatai szerint

mintegy 160 millió gyermek van kitéve gyermekmunkának.

A gyermekmunka felszámolása érdekében tett globális előrelépés 20 év óta először megtorpant.

Elmondta, a megélhetési költségek szűkössége – részben az ukrajnai háború miatt emelkedő élelmiszer- és energiaárak miatt – egyes családok számára „a napi egy étkezést is bizonytalanná tette”. Egyes esetekben ez a „gyermekmunka legrosszabb formájához” vezetett, amikor is a szülők szexmunkára kényszerítették gyermekeiket, hogy azok így segítsenek eltartani a családjukat.

A szakértő szerint a gyermekmunkások száma minden országban növekedést mutat, legyen az alacsony, közepes vagy magas jövedelmű ország. Ágazatokat tekintve leginkább a mezőgazdaságban, a bánya- és az építőiparban növekszik a gyermekmunkások száma.

Kritikus ponthoz érkeztünk, amelynek a mély szegénység a legfőbb oka

– fogalmazott Houngbo.

Az UNICEF adatai szerint Libanonban minden tizedik család gyermekei dolgozni kényszerülnek. Az ország gazdasága az összeomlás szélén áll. 

Houngbo elmondta,

bár a helyzet nagyon aggasztó, továbbra is bízom abban, hogy sikerül megoldást találni.

Elmondta, ez esetben nincs „egyetlen jó megoldás”, de az oktatásra, a munkahelyteremtésre és az illegális iparágak visszaszorítására összpontosító irányelvek tartoznak a legfontosabb intézkedések közé.

A kormányoknak most kell lépniük

– mondta.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”