Az orosz légicsapást követően két drón is NATO-tagország területén csapódhatott be

2023.09.04. 08:17
Az Orosz Föderáció éjszaka újabb dróntámadást intézett Odessza régió ellen. A pilóta nélküli repülőgépek (UAV) kárt tettek a polgári infrastruktúrában, az áldozatokra vonatkozó információk tisztázása jelenleg még folyamatban van. Ez volt egymás után a második éjszaka, hogy az oroszok ukrán kikötőket támadtak. Később kiderült, hogy Odessza mellett Dnyipropetrovszkot is találatok értek. Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő tájékoztatása szerint a támadás már nem csak Ukrajnát, de a szomszédos országokat, köztük a NATO-tagállamokat is veszélyezteti.

Mit tudunk eddig az ukrán kikötőket ért orosz támadásokról?

  • Két nap alatt másodszor ért támadás ukrán kikötőket;
  • Az éjszaka Odessza mellett Dnyipropetrovszk régiót is megtámadták az oroszok, 32 Shahed drónból 23-at tudott semlegesíteni az ukrán légvédelem;
  • Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő tájékoztatása szerint a támadás már nemcsak Ukrajnát, hanem a szomszédos országokat, köztük a NATO-tagállamokat is veszélyezteti;
  • A Reuters információi szerint két orosz drón zuhant le a Duna romániai oldalán;
  • román védelmi minisztérium cáfolta, hogy orosz drónok estek volna a területére.

Oroszország éjszaka újabb hatalmas dróntámadást intézett Odessza ellen, leginkább Kilija és Izmail körzetét vették célba. Ez volt egymás után a második éjszaka, amikor dróntámadás érte az ukrán kikötőket. Az ukrán hatóságok hétfőn kora hajnalban arra figyelmeztették Izmail lakosait, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai védelmi erők sajtóközpontjának vezetője elmondta, hogy a polgári infrastruktúrát is veszélyezteti a támadás.

A drónok többségét a légvédelmi erők megsemmisítették. Találat érte a polgári infrastruktúrát, több épület is megrongálódott, az áldozatokra vonatkozó információk pedig jelenleg még tisztázás alatt állnak

– idézi az Unian Humenyukot.

Humenyuk hangsúlyozta, hogy a drónok útvonala ugyanaz volt, mint az előző, vasárnapi támadás alkalmával. A szóvivő megjegyezte, hogy az oroszoknak elegendő erőforrása van ahhoz, hogy az ilyen támadásokat akár egymás után is megismételjék.

A riadó több mint három órán át tartott. A támadás több hullámban történt. Szinte teljes egészében leutánozták az egy nappal korábbi taktikát. Lehetett rá számítani, hogy támadást intéznek Odessza ellen, ugyanis ez a régió nem hódolt be, nem adta meg magát és nem hagyta abba tevékenységét a gabonamegállapodás megszűnése után sem

– tette hozzá. 

Az Ukrajinszka Pravda és az Unian is úgy tudja, hogy a Duna-menti polgári infrastruktúrát ért éjszakai dróntámadásban 17 Shahed típusú orosz kamikazedrónt lőtt le az ukrán légvédelem. Izmail járás több településén raktár- és ipari épületek, ipari vállalkozások mezőgazdasági gépei, berendezései rongálódtak meg.

Az ukrán 24tv arról ír, Oroszország mintegy 32 Shahed drónnal támadta meg Ukrajnát, ezek közül 23-at semlegesítettek az ukránok, de két régiót, Odesszát és Dnyipropetrovszkot is találatok értek. 

A dnyipropetrovszki városi vezetés tájékoztatása szerint hat drónt semmisítettek meg, azt azonban nem tudták megakadályozni, hogy találat érje az infrastruktúrát. Az ukrán portál információi szerint se sérültje, se halálos áldozata nincs a támadásnak.

A NATO-tagállamok biztonságára is veszélyt jelent a dróntámadás

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő közösségi oldalán számolt be róla, hogy orosz dróntámadás érte Ukrajna több kikötőjét is.

Hangsúlyozta, hogy a fenyegetés most már nemcsak Ukrajna, hanem a szomszédos országok, köztük a NATO-tagállamok biztonságára is óriási veszélyt jelent.

Egyúttal felszólította szövetségeseiket, hogy gyorsítsák fel a további modern rakéta- és légvédelmi rendszerek, valamint harci repülőgépek Ukrajnának történő biztosítását, ami fokozza Ukrajna és a szomszédos országok infrastruktúrájának védelmét.

A Sky News arról ír, a román védelmi minisztérium cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint orosz drónok estek volna a területére. Ez ellentmond az ukrán külügyminisztérium korábbi nyilatkozatának és Oleh Nyikolenko szavainak.

A Reuters korábban szintén arról írt, hogy két orosz drón zuhant le a Duna romániai oldalán.

Vasárnapi odesszai dróntámadás

Mint ismert, Ukrajna vasárnap azt állította, hogy 22 orosz drónt semmisített meg a déli Odessza régióban, miközben Moszkva közölte, hogy a NATO-tag Romániával határos Reni dunai kikötőjét találta el.

Az iráni gyártmányú támadó drónok közül 25-öt indítottak, és 22-t közülük a légierő erői és eszközei az ukrán védelmi erők más komponenseinek légvédelmével együttműködve megsemmisítettek.

Az ukrán ügyészség szerint azonban a drónok közül néhány a Duna menti területen csapódott be, és legalább két ember megsebesült.

Zelenszkij a védelmi miniszter leváltását tervezi

Mint arról már az Index is beszámolt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy eltávolítaná Olekszij Reznyikov védelmi minisztert posztjáról, a helyére pedig az Állami Vagyonkezelő Alap vezetőjét, Rusztem Umjerov kinevezését javasolja. Erről az ukrán parlament még a héten döntést hozhat.

Reznyikov 2021 novembere óta tölti be a védelmi miniszteri tisztséget, miután korábban más kormányzati tisztségeket is betöltött – volt például miniszterelnök-helyettes is. Zelenszkij szerint a minisztériumnak új megközelítési módokra, valamint a katonasággal és a társadalom egészével való együttműködés más formáira van szüksége.

Reznyikov végül nem várta meg a döntést, és még hétfő délelőtt lemondott tisztségéről.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök döntése értelmében benyújtottam lemondásomat az ukrán parlamentnek. Készen állok a bejelentésre. Megvédjük országunkat

írta Reznyikov az X-en (korábban Twitter).

Az Index hétfőn is figyelemmel kíséri a háború legfontosabb eseményeit. Percről percre frissülő cikkünket ide kattintva tudja elolvasni.