Pusztító ciklonokról tudósított egy fotós, börtönbe zárták

2023.09.07. 10:51
Egy 40 éves mianmari fotós ellen négy bűncselekmény gyanújában indítottak eljárást, és szerdán húsz év börtönbüntetésre ítélték, többek között azért, mert tudósított a Mocha ciklon pusztításairól.

A Banglades szomszédságában fekvő Mianmarban még májusban letartóztattak egy férfit, mert fotós tudósítást készített a Mocha ciklon pusztításairól. A hírt a jelenleg illegálisan működő Myanmar Now hírportál tette közzé.

Szaj Zav Tajkot május végén tartóztatták le Rakhine államban, ahol a tudósítást készítette. A férfit húsz évre csukták börtönbe, ami a 2021 februárjában végrehajtott katonai puccs óta a legsúlyosabb börtönbüntetés, amelyet médiaalkalmazottra kiszabtak Mianmarban.

A Mocha ciklon május közepén csapott le Mianmarra és Bangladesre, a durva természeti katasztrófában több ház is romba dőlt. A helyi hatóságok közlése szerint

148 ember vesztette életét az ítéletidőben,

és hamisnak ítélték meg a több mint 400 halottról szóló helyi sajtójelentést.

A pusztításokról az ENSZ is megszólalt, és bírálták a helyi katonai juntát, amiért az nem engedte meg, hogy a nemzetközi segélyek eljuthassanak az érintett régiókba.