Gyilkos drónok vadásznak Putyin elit csapataira

2023.09.09. 07:13

Oroszország a 76. gárdista légitámadó hadosztály elitcsapatait a frontra vezényelte, a Zaporizzsjai területre. Ez az egység hivatott megállítani az egyre nagyobb lendületet nyerő ukrán ellentámadást – írja a Bild.

Putyin kénytelen volt átcsoportosítani a legjobb csapatait

A remekül képzett hivatásos katonáknak egy újabb orosz offenzívát kellett volna vezetniük az ország északkeleti részén fekvő Harkiv régió ellen. Miután azonban délen több ukrán áttörés is történt, a Kreml néhány hete úgy döntött, hogy a legképzettebb csapatait délre vezényli, hogy ott megállítsa az ukrán előrenyomulást.

Augusztus vége óta folynak a találgatások, hogy a 76. gárdista légitámadó hadosztályt Zaporizzsjába telepítették-e át, de bizonyítékot csak az elmúlt napokban napvilágra került ukrán drónfelvételek szolgáltattak.

Lecsaptak a  „Repülő koponyák”

A hét elején készült első felvételek azt mutatták be, hogyan szállítják a nyugat-oroszországi Pszkov városából az orosz hivatásos katonákat a jelenleg nagyrészt bekerített fronton lévő Verbove faluba. Nem gyalog, teherautókon vagy régi szovjet páncélozott személyszállító gépkocsikon, hanem ultramodern aknavédett járműveken.

A felvételeken látható, ahogy a katonákat egyszerre nyolcfős csoportokban rakják ki, mielőtt a védett járművek a következő katonákat beszállítják. A katonák pillanatok alatt a közeli házakban húzódnak meg, ahol mesterséges köd védi őket, amely a mozgásukat hivatott elrejteni.

Az elit orosz csapatok átvonulására válaszul az ukrán „Repülő koponyák” különleges egység rögtönzött kamikaze drónok egész sorát mozgósította a páncéltörő gránátokkal felszerelt kvadrokopterekkel. Ezekkel azonnal megtámadták az újonnan érkezetteket Verbove-ban.

Pénteken újabb támadásokat indítottak

A pénteken nyilvánosságra hozott új orosz felvételek masszív támadásokat és ellentámadásokat mutattak Verbove körül.

A felvételek szerint a település továbbra is orosz ellenőrzés alatt áll, de az ukrán erők a falu határától mintegy 1400 méterre nyugatra tevékenykednek. Az ukránok Verbove-tól északra is előrenyomulnak, amint azt a felvételek mutatják.

Robotine után Verbove lenne a második olyan település az oroszok által megszállt Tokmak nagyvárostól északra, amelyet az ukrán katonák fel tudtak szabadítani. A kijevi hadseregnek 13 hétbe telt Robotine felszabadítása. Megfigyelők feltételezik, hogy Verbove-t gyorsabban is fel lehetne szabadítani.