2022-ben több mint 170 környezetvédelmi aktivistát gyilkoltak meg világszerte

2023.09.13. 14:08
A Global Witness nemzetközi szervezet szerdán közzétett éves jelentése szerint 2022-ben több mint 170 környezetvédelmi aktivistát öltek meg.

A Global Witness legalább 177 aktivista erőszakos haláláról számolt be hivatalos jelentésében, kiemelve, hogy 88 százalékukat Latin-Amerikában gyilkolták meg – írja az MTI.

A környezetvédők a legnagyobb veszélyben Kolumbiában voltak, ahol 60 aktivistát öltek meg, de Braziliában és Mexikóban is magas volt az ellenük elkövetett gyilkosságok száma.

A jelentés szerint nehéz feltárni a gyilkosságok pontos hátterét, de tíz halálesetet mezőgazdasági termeléssel, nyolcat bányászattal, négyet pedig fakitermeléssel tudtak kapcsolatba hozni. A gyilkosságok többsége azonban egyelőre felderítetlen.

Shruti Suresh, a szervezet kampányainak egyik vezetője felszólította a világ kormányait, hogy sürgősen tegyenek lépéseket a környezetvédelemben és a klímaváltozás elleni küzdelemben kulcsszerepet vállaló aktivisták elleni gyilkosságok megakadályozására.

A szervezet adatai szerint 2012 és 2022 között 1910 aktivistát öltek meg világszerte.

Felhívták a figyelmet, hogy a bennszülött lakosságot különösen sok támadás éri, az áldozatok több mint harmada közülük kerül ki, holott a világ népességének csupán egy százalékát alkotják.