Több mint 5 ezer halálos áldozata lehet a líbiai árvíznek

2023.09.13. 10:42

A mentők több ezer holttestet fedeztek fel kedden a Líbia keleti részén fekvő Derna város roncsai között, miután az árvíz áttört a gátakon, és elmosta a város egész negyedét – írja a CNN.

A Daniel mediterrán ciklon számos keleti városban halálos áradást okozott, de a legsúlyosabban Dernát sújtotta. Miközben a vihar vasárnap éjjel a tengerpartot ostromolta, a dernai lakosok azt mondták, hogy hangos robbanásokat hallottak, amikor a városon kívüli gátak összeomlottak.

Szerda reggelig több mint 2 ezer holttestet gyűjtöttek össze, és több mint felüket tömegsírokba temették el Dernában. A mentőcsapatok éjjel-nappal dolgoztak a romok alatt szétszóródott holttestek kiemelésén.

A sürgősségi és mentőszolgálat szóvivője szerint a dernai kórházak már nem működnek, a hullaházak pedig megteltek, így a holttesteket a hullaházak előtt, a járdákon hagyják.

A megdöbbentő pusztítás rámutatott a vihar intenzitására, de Líbia sebezhetőségére is. Az országot rivális kormányok osztják meg, az egyik keleten, a másik nyugaton, és ennek következtében több területen elhanyagolták az infrastruktúrát.

A városban a telefonvonalak nem működnek, ami megnehezíti a mentési munkákat, a munkások pedig a nagy pusztítás miatt nem tudnak bejutni Dernába.

Líbia nem volt felkészülve egy ilyen katasztrófára. […] Elismerjük, hogy voltak hiányosságaink, még akkor is, ha ez az első alkalom, hogy ilyen szintű katasztrófával szembesülünk

– mondta a sürgősségi és mentőszolgálat szóvivője.

Példátlan katasztrófa

A ciklon minden bizonnyal az egyik leghalálosabb lesz, amelyet Észak-Afrikában valaha is regisztráltak. Líbia példátlan humanitárius válsággal néz szembe a keleti közigazgatás vezetője és a Nemzetközi Mentőbizottság szerint is.

Az áradások több várost, valamint a keleti partvidéket egészen Bengáziig érintették. Legalább 37 lakóépületet sodort el a tenger.

Tízezer katonai alkalmazottat vetettek be, de az árvíz sújtotta területek közül sok még mindig megközelíthetetlen a mentésben dolgozók számára. A történtek miatt sok ország és emberi jogi csoport ajánlott fel segítséget Líbiának, miközben mentőcsapatok igyekeznek túlélőket találni a romok és törmelékek alatt.