A robotaxit hibáztatták egy férfi haláláért, de valójában a busz ütötte el

2023.09.14. 13:14
Egy városi jelentés részben a Cruise robotaxit (amely egy vezető nélküli taxi) tette felelőssé egy hajléktalan férfi haláláért. A tisztviselők azonban azóta tisztázták, hogy nem ez a teljes történet.

Néhány héttel ezelőtt, amikor a San Franciscó-i mentők elhagytak volna egy olyan helyszínt, ahol egy férfi súlyosan megsérült, egy pár Cruise robotaxi állítólag a mentőautó útjában állt, és nem értették meg, hogy el kell állniuk az útból – írja a Gizmodo.

A férfi nem sokkal később meghalt, és a járműveket hibáztatták a haláláért.

A helyiek és a robotaxik között azóta van feszültség, hogy egy néhány héttel ezelőtti állami szintű döntés több száz automatizált járművet engedett ki a Bay Area útjaira. Az a tény, hogy az autók akadályoztak egy mentőautót, csak tetézte ezt, az emberek attól félnek, hogy baleseteket okoznak a járművek.

Ami még rosszabb, egy sokat hangoztatott közbiztonsági jelentésből kiderült, hogy az esethez kapcsolódó mentőszolgálat munkatársai kifejezetten a Cruise autóit okolták a halálesetért. Ezt követően a sajtóban megjelent cikkek sora a robotaxikat hibáztatta az incidensért.

Mostanra azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a történet ennél bonyolultabb. A város tisztviselői most, hetekkel később tisztázták, hogy a Cruise közvetlenül nem volt hibás a férfi haláláért. A férfit valójában egy városi busz ütötte el, ami azt jelenti, hogy bár a mentőszolgálat munkatársai részben az önvezető autókat okolták a halálos kimenetelért,

valójában egy ember által vezetett városi jármű volt az, amelyik megsebesítette az áldozatot.

Mint kiderült, az áldozat egy 69 éves hajléktalan férfi augusztus 14-én egy városi busz mögött a földre esett, majd elütötték, aminek következtében súlyosan megsérült. Úgy tűnik, sem a buszsofőr, sem az utasok nem vették észre, hogy Davist elütötték. 

A Cruise korábban tagadta, hogy járműveinek bármi köze lenne Davis halálához, azt állítva, hogy mindössze 90 másodperc telt el aközött, hogy a férfit hordágyra tették, és a helyszínt elhagyta.