18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Diákja bántalmazásáért ítélték el az ausztrál tanárt

2023.09.15. 10:50
Egy ausztrál tanárt, aki megölte a feleségét, hogy új életet kezdhessen egy tizenéves diáklánnyal, további egy év börtönbüntetésre ítéltek a lány 16 éves korában elkövetett bűntettéért. A 75 éves Chris Dawson a fejét a kezébe hajtva ült, miközben pénteken a Sydney-től délre fekvő Long Bay büntetés-végrehajtási komplexum egyik szobájában várta az ítéletet, ahol már 24 éves büntetését tölti felesége, Lynnette meggyilkolásáért.

Lynette Dawson az 1980-as évek elején tűnt el, esete pedig Ausztrália egyik legérdekesebb rejtélyévé vált. Évtizedekig zavarba ejtette a rendőrséget, és egy podcastot is ihletett, amely az anya hollétét kutatta, akinek holttestét soha nem találták meg – írja a CNN.

Pénteken Sarah Huggett bírónő három év börtönbüntetésre ítélte Dawsont egy 1980-ban elkövetett szexuális cselekmény miatt, „egy 10 évnél idősebb és 17 évnél fiatalabb lányon elkövetett testi sértés” vádjával.

Az ítélethez két év feltételes szabadlábra helyezés nélküli időszak tartozik, így a nettó hatás egy plusz egy év börtönbüntetés lesz Dawson számára, mielőtt 2041 augusztusában feltételesen szabadlábra helyezhető lesz

– mondta Huggett.

A bűncselekmény idején Dawson 32 év körüli tanár volt, aki aktívan lépéseket tett, hogy a lány tanára legyen, amikor kiszemelte, és azt mondta neki, hogy gyönyörű – tudta meg a bíróság. Hozzátették, a vádlott nem fenyegette a fiatal lányt sem szavakkal, sem tettekkel, de a bíróság álláspontja szerint mindezt csupán azért tette, hogy „manipulálhassa, és biztosítsa beleegyezését és hallgatását”.

Dawson azzal mentegetőzött, hogy a lánynak köztudottan gondjai voltak otthon, és azt mondta áldozatának, hogy

amit csinálnak, az szükséges a lány számára, mi több, hasznára is válik.

A bűncselekményt követően a tanár és 17 éves diákja tartós szexuális viszonyba keveredtek, majd később összeházasodtak, és gyermekük is született. Kapcsolatuknak azon heves találgatások sem vetettek véget, melyek Dawson korábbi felesége hollétéről szóltak. A férfi azt állította,

Lynette elhagyta a családot, mikor gyermekeink még csak két- és négyévesek voltak.

Lynette Dawson testét soha nem találták meg a többszöri rendőrségi nyomozás és kutatás ellenére sem, pedig 2018-ban többek között felásták a házaspár egykori otthonának hátsó udvarát Sydney északi partjainál.

Dawson továbbra is fenntartja ártatlanságát,

még azután is, hogy 2022-ben bűnösnek találták Lynette meggyilkolásában, amit valamikor 1982 körül követett el. A csak bíró által lefolytatott tárgyaláson több tanú is azt állította, hogy látta Lynette Dawsont az azt követő években, de Ian Harrison bíró ezeket hamisnak vagy tévedésnek minősítette.

Harrison azt mondta, hogy bár az ítéletet nem támasztották alá közvetlen bizonyítékok, elégedett volt a koronatanú előadásával, miszerint Dawson annyira beleszeretett a tanítványába, hogy nem látott más lehetőséget kapcsolatuk megvalósulására, mint hogy megölje a feleségét.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”