Bejelentették, mikor temetik a volt olasz elnököt

2023.09.23. 21:54
Kedden temetik állami tiszteletadással, polgári gyászszertartás keretében Giorgio Napolitano volt olasz elnököt, aki pénteken hunyt el Rómában – közölte szombaton az olasz kormány. A 98 évet élt egykori elnök halálának okát továbbra sem hozták nyilvánosságra.

Giorgio Napolitanót a szenátus épületében ravatalozzák fel Sergio Mattarella köztársasági elnök és Ignazio la Russa, a szenátus elnöke jelenlétében vasárnap reggel, tisztelői délelőtt tizenegy órától vehetnek búcsút a politikustól.

Giorgio Napolitanót, az első olasz politikust, aki kétszer töltötte be az elnöki tisztséget – 2006 és 2015 között –, az Olasz Kommunista Párt vezetőjét először 2006-ban választották meg a legfőbb közjogi méltóság betöltésére.

Politikai pályafutása alatt tagja volt az olasz és az Európai Parlamentnek, továbbá belügyminiszter és a parlament alsóházának elnöke is volt, emlékeztet az MTI.

Giorgio Napolitanót munkássága elismeréseként, Carlo Azeglio Ciampi elnök 2005-ben szenátorrá nevezte ki élethosszig tartó időre.