Katasztrófába torkollt egy iraki esküvő, több mint százan haltak meg

2023.09.27. 07:15
Tragédiába torkollott egy esküvő Irakban, miután kigyulladt a helyszín az ország északi, Ninive tartományában. Több mint százan meghaltak és legalább 150-en megsérültek. A helyi hatóságok közölték, a rendezvényterem tűzveszélyes volt.

Haszan al-Allak ninivei kormányzóhelyettes közölte, a lángok kedd este, helyi idő szerint 22.45-kor csaptak fel. Az iraki polgári védelem szerint 

az esküvőn használt tűzijátékok okozhatták a tüzet.

A jelentések szerint mintegy 1000 ember volt jelen az ünnepségen a tűz keletkezésekor, közülük legalább 113-an meghaltak és több mint 150-en megsérültek. Egyelőre nem tudni, hogy az ifjú pár túlélte-e a tragédiát.

 Najim al-Jubouri, Ninive tartományi kormányzója hozzátette, az áldozatok száma még nőhet.

Az AlJazeera szerint az iraki esküvők gyakori jellemzője a tűzijáték, azonban az érintett terem nem felelt meg a biztonsági előírásoknak, többek között tetőszerkezete gyúlékony anyagokból épült, valamint vészkijárata sem volt.

A tűz következtében a mennyezet egyes részei leomlottak a rendkívül gyúlékony, olcsó építőanyagok használata miatt

– írták a helyi hatóságok.

A közösségi médiában közzétett és állítólag a tűz keletkezése előtti pillanatokban készült felvételek szerint égő burkolatdarabok zuhantak le a rendezvényterem mennyezetéről. Az esküvői vendégek az asztaloktól felpattanva próbáltak biztonságos helyre menekülni.

Mohammed Sia al-Szudáni iraki miniszterelnök elrendelte az eset kivizsgálását, és segélynyújtásra kérte az ország belügyi és egészségügyi tisztviselőit.

Az iraki egészségügyi minisztérium közölte, orvosi felszerelést szállító teherautókat küldtek Ninivébe Bagdadból és más közeli tartományokból.

Frissítés:

A BBC News televíziós adásában közölte, öt embert letartóztattak a tűzeset miatt.