Rekordmennyiségű eső árasztotta el New Yorkot

33X24YY-highres
2023.09.30. 10:48
Rekordmennyiségű eső árasztotta el New York városát pénteken. Az óriási mennyiségű csapadék a város csatornarendszerét és utcáit is teljesen elöntötte. Gyorsan és hevesen emelkedett a vízszint, hiszen alig egy nap alatt közel 8 centiméter eső esett, amire 1948 óta nem volt példa. A világ egyik legnépesebb városára három hónapnyi csapadék zúdult egyetlen nap alatt.

Szakértők elmondása szerint a hatalmas mennyiségű víz az éghajlatváltozás egyik alapvető jele, mivel a melegebb légkör hatalmas szivacsként viselkedik, ami sokkal nagyobb mennyiségű vízpárát képes felszívni, majd intenzívebb módon adja is ki azt magából. Ezek a nagy esőzések könnyen túlterhelhetik az elavult árvízvédelmi rendszereket – még New Yorkban is –, írja a CNN.

Az éghajlatunk gyorsabban változik, mint ahogy az infrastruktúránk arra reagálni tud 

– ismertette Rohit Aggarwala, New York klímavédelmi vezetője. Hozzátette, a pénteki áradások miatt veszélyesnek nyilvánították az útviszonyokat, és felszólították New York lakosságát, hogy maradjanak otthon. 

Sűrű napja volt a tűzoltóknak

A New York-i tűzoltók hat családot mentettek ki alagsori otthonukból, amit teljesen tönkretett az árvíz. Egy brooklyni iskolát is evakuálniuk kellett, miután az árvíztől füstölni kezdett az intézmény kazánja – ezenkívül további 149 iskolát rongált meg teljesen a hatalmas mennyiségű víz. 

A metró szinte használhatatlanná vált

Az árvíz a metrókat és a vasutat is megbénította, és „jelentős fennakadásokat” okozott. Többek között 10 brooklyni vonalon és mindhárom Metro-North-vonalon felfüggesztették a szolgáltatást. 

Péntek estére a Metro-North vonalain korlátozottan újraindult az utasszállítás. A Metropolitan Transportation Authority pedig péntek estére teljesen helyreállította a szolgáltatást hét metróvonalon Demetrius Crichlow, a New York City Transit Department of Subways vezető alelnöke szerint.

Összesítve

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint péntek reggel mindössze 3 óra alatt egy hónapnyi eső zúdult Brooklynra, ekkora mennyiség csak százévente egyszer fordul elő. 

A Central Parkban egy óra leforgása alatt szintén hihetetlen mennyiségű csapadék hullott, egész pénteken pedig – 80 év óta először –

közel 12 centiméter eső esett. 

Queens sem maradt ki az esőtáncból, a John F. Kennedy repülőtéren a legcsapadékosabb napnak ítélték a pénteket, mivel itt is közel 8 centiméter eső hullott mindössze egy nap alatt.

(Borítókép:  Ed JONES / AFP)