Japánban robotfarkasokkal védekeznek a medvetámadások ellen

2023.10.02. 11:23
Napelemmel működő, világító szemű és hangosan üvöltő robotfarkassal riasztják el a medvéket Japánban. Az utóbbi években jelentősen nőtt a medvetámadások száma, így egyre több város üzemelteti a mechanikus állatot.

Japánban egyre nagyobb gondot okoznak a lakott területekre tévedt medvék, a hatóságok szerint riasztó ütemben növekszik a medvetámadások száma.

Az ázsiai ország emiatt egyedi módszerrel,

robotfarkasokkal tartja távol a medvéket a lakosságtól.

Motohiro Miyasaka, a gyártó Wolf Kamuy elnöke szerint az úgynevezett „Monster Wolfot” először Takikawa városában használták 2020 őszén, azóta pedig egyre több önkormányzat vette át a módszert.

BBC emlékeztet, 2021-ben legalább négyen meghaltak és tízen megsérültek medvetámadás miatt. Szakértők szerint a támadások száma azért nőtt meg az utóbbi években, mert az emberek, különösen a fiatalok elhagyják a falvakat, és a városokba költöznek. 

„Egyre több olyan vidéki mezőgazdasági terület tűnik el, amelyek egykor pufferzónákként funkcionáltak a medvék és az emberek között" – közölte Shinsuke Koike, a Tokiói Mezőgazdasági és Technológiai Egyetem professzora. Mint mondta, a folyamat eredményeként a fiatal medvék a városközeli erdőkbe költöztek, ami által kevésbé félnek az emberektől.

A szakértő szerint az is gond, hogy míg Japán lakosságának száma csökken, addig a medvepopulációé nő. Ezentúl a klímaváltozás miatt fokozatosan csökken a makktermés is, amely a medvék egyik fő tápláléka. Az állatok így az emberek közelében keresnek élelmet maguknak.

„Most azon kell gondolkodnunk, hogyan vigyük vissza a medvéket a hegyekbe” – mondta Koike, hozzátéve, hogy egyelőre erre nincs egyértelmű megoldás a problémára.

Ai SUMMIT konferencia 2024