18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az erkölcsrendészet súlyosan megverhetett egy diáklányt Iránban, akin nem volt fejkendő

2023.10.04. 13:36
Kómába esett Iránban egy 16 éves diáklány, miután az erkölcsrendészet egyik női kommandója súlyosan bántalmazta a teheráni metróban a muszlim öltözködési szabályok megsértése miatt – közölte kedden este a Hengaw norvégiai székhelyű kurd jogvédő szervezet.

Armita Garavand az ország nyugati részén elterülő, zömmel kurdok lakta Kermánsáh városból származik, és a fővárosban lakik. A támadás után Fadzsr kórházba szállították, és szigorúan őrzik. Egyelőre senki nem látogathatja meg, még családtagjai sem – idézi Hengaw-t az MTI.

Az IranWire című hírportál idézett egy meg nem nevezett forrást, amely szerint a diáklány a fején sérült meg, miután rendfenntartók fellökték.

A Sarg című iráni napilap arról számolt be, hogy egyik újságíróját, Marjam Lotfit rövid időre őrizetbe vették, amikor be akart menni a kórházba érdeklődni a tinédzser állapota felől.

Hétfőn az Irna hivatalos hírügynökség azt jelentette, hogy egy 16 éves diáklány ájultan összeesett a teheráni metróban, miután leesett a vérnyomása. Maszúd Doroszti, a metró főigazgatója tagadta, hogy „bármilyen fizikai vagy verbális támadás érte volna a diáklányt akár utasok, akár a metró személyzete részéről”.

Az állami média egy rövid és szerkesztett videót tett közzé az incidensről. A felvételen látható, amint egy fejkendős nőkből álló csoport belép egy metrókocsiba, majd néhány másodperccel később mások kivisznek onnan egy eszméletlen személyt. A rendőrség jelentésében megjegyezte, hogy a lány nem tartotta be a fejkendőviselésre vonatkozó szabályt.