Jelentősen emelkedett az indiai villámárvíz áldozatainak száma

2023.10.06. 09:25
Negyvenre emelkedett az India északkeleti részén fekvő Lhonak-tó völgyében csütörtökön bekövetkezett árvízkatasztrófa halálos áldozatainak száma, több tucat eltűnt embert továbbra is keresnek.

Szerdán egy felhőszakadás rövid idő alatt hatalmas mennyiségű esőt zúdított a gleccsertóra, amely villámárvizeket váltott ki a völgyben, mintegy 150 kilométerre északra Gangtoktól, Szikkim állam székhelyétől, a kínai határ közelében.

Míg az elsődleges jelentések szerint a katasztrófában legkevesebb 14 ember vesztette életét, a szikkimi hatóságok csütörtök estére 18 áldozatról számoltak be, a szomszédos Bengál állam mentőcsapatai pedig további 22, a víz által elsodort holttestet találtak. További 75 ember eltűnt.

Az indiai hadsereg közölte, csaknem 1500 bajba jutott turista evakuálását tervezi helikopterrel, amint a térségben javul az időjárás.

A katasztrófa, amely a hatóságok szerint 22 ezer ember életét érintette, a legújabb a dél-ázsiai hegyvidéken bekövetkezett, halálos áldozatokat követelő időjárási események sorában, amelyeket az éghajlatváltozással indokolnak.

India más hegyvidéki területeit, valamint a szomszédos Pakisztán és Nepál egyes részeit az elmúlt hónapokban özönvízszerű esőzések, áradások és földcsuszamlások sújtották, amelyek több ember halálát okozták.