Falvakat tett a földdel egyenlővé a földrengés Afganisztánban

2023.10.09. 15:51
Több mint ezer ember halálát okozta egy földrengés Afganisztánban, ami egész falvakat tett a földdel egyenlővé. A hatóságok jelenleg is keresik a túlélőket, a civilek pedig puszta kézzel, valamint lapátokkal kutatnak eltűnt szeretteik után. A 6,3-as erősségű rengés szombat reggel rázta meg Afganisztán Herat tartományát, ahol javarészt vályogtéglából készült házak álltak.

A falvakból származó felvételek házakat mutatnak, amelyek túl törékenyek voltak ahhoz, hogy egy ilyen rengésnek ellenálljanak, így rommá lettek.

Hazajöttünk, és láttuk, hogy semmi sem maradt. Minden sárrá változott

− mondta az egyik lakó. Hozzátette, „lapátokkal és mindennel, amink volt, ásni kezdtünk, hogy a nőket és a gyerekeket kimentsük a törmelékből”.

A tálib kormány és a segélyszervezetek kezdetben nehezen tudták megbecsülni a halálos áldozatok számát, illetve az eltűntekét. Nem valószínű, hogy a tisztviselőknek volt lakossági nyilvántartásuk ilyen távoli falvakról. A térségben a háború és az aszály miatt kitelepített közösségek is élnek, így a helyi közigazgatásnak nehéz pontosan tudni, hányan éltek ott − írja a BBC.

A rosszul felszerelt kórházak nehezen tudták ellátni a sérülteket, akiknek a száma már meghaladja az 1600-at. Sokukat a Herati Regionális Kórházba szállították, ahol az Orvosok Határok Nélkül (MSF) jótékonysági szervezet csapatai szombat óta tartózkodnak.

Szerencsére az érkező betegek többsége nem sürgősségi eset

− mondta Prue Coakley, az MSF afganisztáni megbízott országos képviselője. „Sokuknak azonban nincs otthonuk, ahová visszatérhetnének, ezért sokan közülük a kórházban maradnak, amíg a hatóságok ideiglenes helyeket keresnek számukra.”

A tálib kormány szerint a földrengés túlélőinek sürgősen szükségük van élelmiszerre, ivóvízre, gyógyszerekre, ruhákra és sátrakra. Több segélyszervezet is küldött segítséget, köztük az Afgán Vöröskereszt, az MSF, a Világélelmezési Program és az UNICEF. Az ügynökségek szerint azonban a pénzszűkében lévő országnak több segítségre van szüksége.

Afganisztán a tálibok 2021-es hatalomátvétele óta gazdasági válsággal küzd, amikor is leállították a közvetlenül a kormánynak nyújtott segélyeket.

A szombati földrengés óta kevés ország ígért pénzt. A Kínai Vöröskereszt Társasága 200 ezer dollár (72 millió forint) készpénzes gyorssegélyt ajánlott fel − jelentette a kínai média. A szomszédos Pakisztán közölte, kapcsolatban áll az afgán tisztviselőkkel, és „minden lehetséges támogatást megad a helyreállítási erőfeszítésekhez”.

Afganisztánt az utóbbi években gyakran sújtották földrengések, különösen a Hindukus hegységben, mivel az eurázsiai és az indiai tektonikus lemez találkozásának közelében fekszik.