Újabb cunamit észleltek Japánban

2023.10.09. 11:33
Hétfőn a Japán Meteorológiai Ügynökség a Tokió közelében bekövetkezett földrengést követően kisebb cunamit észlelt az ország partjainál. A károkról és a sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

A Japán Meteorológiai Ügynökség közlése szerint a Tokiótól délre fekvő Ogaszavara-szigetcsoport egyik szigeténél 60 centiméter magasságú szökőárat észleltek – írja az MTI.

A Csiba prefektúrában található Tatejamában 30 centiméteres, a Kocsi prefektúrában található Tosasimidzuban és a Kagosima prefektúrában található Nakano-szigeten pedig 40 centiméteres hullámokat regisztráltak, miután cunamiriadót adtak ki az érintett területekre, amelyeket nem sokkal bejelentésük után fel is oldottak.

Ezt követően több, a térségben lévő tengerparti város és település vezetése is megszüntette a lakosokat evakuálásra felszólító utasításokat.

A hajnalban bekövetkezett földrengés epicentruma az Idzu-félsziget déli végén lévő, lakatlan Torisima-sziget közelében volt, erőssége még nem ismert. Újabb földrengésekre számítva

továbbra is megfigyelés alatt tartják a Torisima-közeli vizekben mért szeizmikus aktivitást.

Az előző héten kisebb szökőárhullámok érték el Japán Idzu-szigeteit, nem sokkal azt követően, hogy csütörtök reggel 6,5-es erősségű földrengést észleltek a Csendes-óceánon.