Lecsapott a Lidia hurrikán Mexikó partvidékére

2023.10.11. 08:22
Egy „rendkívül veszélyesnek” minősített hurrikán érte el Mexikó csendes-óceáni partvidékét. A Lidia hurrikán 4-es kategóriájú vihar, amely akár 220 kilométeres óránkénti szélsebességet hozott Jalisco államba – közölte az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) a lecsapódása előtt. Villámárvizek is várhatóak.

A hurrikán kedd este ért partot Puerto Vallarta üdülőváros közelében. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök közölte, a fegyveres erők 6000 tagját vezényelték ki a lakosok megsegítésére – írja a BBC.

A helyi lakosok menedéket keresnek a vihar elől, a boltosok pedig bedeszkázták az ablakokat és homokzsákokat halmoztak fel áradás esetére.

Korábban a város repülőtere bejelentette, hogy helyi idő szerint 16 órától (22 óra GMT) szerda reggel 8 óráig zárva tart.

Arra kérem a Nayarit és Jalisco között, különösen Bahia de Banderasban, Puerto Vallartában és Tomatlanban élőket, hogy tegyenek óvintézkedéseket

– közölte az X közösségi médiaplatformon, azt ajánlva az embereknek, hogy maradjanak távol az alacsonyan fekvő területektől, a folyóktól és a lejtőktől. 

A „brutális erősségű” hurrikán valószínűleg villámárvizeket és városi árvizeket fog okozni, valamint lehetséges sárcsuszamlásokat a magasabban fekvő területeken Nayarit államban, Sinaloa állam déli részein és a nyugat-mexikói Jalisco állam part menti területein.

A Lidia szélerőssége azonban várhatóan gyorsan gyengül, mivel a szárazföld belseje felé halad.

Mexikó csendes-óceáni partvidékének egyes részein a héten már jelentős áradások keletkeztek a Max trópusi vihar után. A helyi média jelentése szerint Guerrero államban két ember halt meg a vihar következtében.

Nem szokatlan a szélsőséges időjárás az országban

A hurrikánok minden évben sújtják Mexikót mind a csendes-óceáni, mind az atlanti partvidéken. Az ország hivatalos hurrikánszezonja májustól novemberig tart, a legtöbb vihar július és október között alakul ki.

Az éghajlatváltozás hatása a viharok gyakoriságára még nem tisztázott, de a tudósok szerint a tenger felszínének megnövekedett hőmérséklete felmelegíti a felette lévő levegőt, és így több energia áll rendelkezésre a hurrikánok, ciklonok és tájfunok kialakulásához.

Ennek eredményeképpen ezek valószínűleg intenzívebbek lesznek, szélsőségesebb csapadékkal.

Az ipari korszak kezdete óta a világ már mintegy 1,1 Celsius-fokkal melegedett és a hőmérséklet tovább fog emelkedni, hacsak a kormányok világszerte nem csökkentik meredeken a kibocsátást.