Megdöbbentő részletek derültek ki a gázai kórház felrobbantásáról

2023.10.19. 14:05
Halálos robbanás rázta meg a gázai al-Ahli Baptista Kórházat, ami tüntetéseket váltott ki az egész régióban. Az Egyesült Államok közzétette saját értékelését arról, hogy mi okozta a pusztítást.

Izrael bizonyítékokat terjesztett elő, amelyek szerint az Iszlám Dzsihád militáns csoport téves találata okozta a robbanást, és Joe Biden amerikai elnök szerdán az amerikai hírszerzésre hivatkozva egyetértett ezzel a magyarázattal. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője később azt mondta, hogy a légi felvételek, a lehallgatások és a nyílt forrásból származó információk elemzése arra utal, hogy „nem Izrael a felelős”.

Palesztin tisztviselők és több arab vezető mindazonáltal azzal vádolják Izraelt, hogy a jelenleg is zajló légicsapások közepette találta el a kórházat a Gázai övezetben. Az Iszlám Dzsihád – a Hamász ellenlábasa – tagadta a felelősséget. A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szerint több százan haltak meg a támadásban.

„Soha nem hittük volna, hogy a kórházat fogják bombázni”

Az al-Ahli Baptista Kórházban történt robbanás pillanatáról készült videón egy hatalmas villanás látható, majd a robbanás után láng- és füstfelhő lepi el a területet. Fadel Na'eem, az ortopédiai osztály vezetője a CNN-nek elmondta, hogy éppen operált, amikor fülsiketítő robbanás hallatszott a kórházban. Azt mondta, pánik tört ki, amikor a személyzet tagjai segítségért kiabálva rohantak a műtőbe, és több sérültről számoltak be.

Éppen befejeztem egy műtétet, amikor hirtelen nagy robbanást hallottunk, azt hittük, hogy a kórházon kívül van, mert soha nem gondoltuk volna, hogy bombázzák a kórházat

– fogalmazott a CNN-nek.

Miután elhagyta a kórházat, Na'eem azt mondta, hogy lesújtó látvány fogadta. „Sok halottat láttam, mindenütt nagy tűz volt” – fogalmazott. 

Az orvosi csapat sürgött-forgott, hogy ellássa a sebesülteket és a haldoklókat, de a pusztítás nagysága nyomasztó volt. Olyan sokan szenvedtek, hogy nem tudtunk mit tenni

– tette hozzá.

Bár nehéz függetlenül megerősíteni, hogy hány ember halt meg a robbanásban, a vérontás látható volt a közösségi médiában megosztott képeken. A gázai egészségügyi minisztérium szerint a halálos áldozatok száma meghaladja a 400-at.

Az izraeli és a palesztin álláspont

A palesztin tisztviselők szerint a légicsapást Izrael hajtotta végre, az izraeli hadsereg szerint azonban az Iszlám Dzsihád terroristái lőttek ki egy rakétát, amely a kórház közvetlen közelében haladt el a találat időpontjában. Ezt a vádat a militáns csoport visszautasította.

A  Hamász szerint a kórházi áldozatok többsége betegekből, gyermekekből és nőkből áll.  A támadást a WHO is elítélte utóbb. Mahmúd Abbász palesztin elnök háromnapos gyászt hirdetett az al-Ahli Arab Baptista Kórház elleni halálos csapást követően. A Hamász pedig az eset után azt közölte, hogy minden túszt hajlandóak elengedni, ha Izrael felhagy a Gázai övezet elleni légicsapásokkal.

Mi az amerikai álláspont?

Az Egyesült Államok kormánya jelenleg úgy értékeli, hogy nem Izrael a felelős a robbanásért – közölte az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács. Joe Biden amerikai elnök, ki szerdán nagyszabású látogatást tett Izraelben, azt mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy a kórházban keletkezett károkat „úgy tűnik, mintha a másik csapat okozta volna, nem önök”.

A  Nemzetbiztonsági Tanács később frissítette álláspontját: „A hírszerzés szerint egyes palesztin fegyveresek a Gázai övezetben úgy vélték, hogy a robbanást valószínűleg a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) eltévedt rakétája okozta. A militánsok még vizsgálják a történteket” – mondta Adrienne Watson szóvivő. A CNN-nek nyilatkozó tisztviselők azt mondták, hogy az amerikai hírszerzés által összegyűjtött első bizonyítékok arra utalnak, hogy a kórházi csapást az Iszlám Dzsihád palesztin csoport által kilőtt rakéta okozta.

A bizonyítékok között van egy analízis a robbanásról, amely arra utal, hogy nem légicsapás, hanem földi robbanás érte a kórházat – mondta az egyik forrás, aki szerint nem volt olyan kráter, amely bombára utalna. A kiterjedt tűz és a szétszórt törmelék ugyanakkor arra utalnak, hogy a földszintről kiinduló robbanás történhetett.

Ez az elemzés volt az egyik olyan információ, amely alapján a hírszerzés tisztviselői arra az álláspontra jutottak, hogy a kórház elleni támadást egy félresikerült rakétakilövés okozta. 

Az eset után a Liverpool labdarúgó-csapatának egyiptomi játékosa, Mohamed Szalah a mészárlások befejezésére szólított fel, és kijelentette, hogy azonnal be kell engedni a humanitárius segélyeket az ostromlott palesztin enklávéba.

Az Index csütörtökön is figyelemmel kíséri az Izrael és a Hamász közötti konfliktust, percről percre frissülő cikkünket ide kattintva tudja elolvasni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport