Holtan találták Sebastian Kurz szövetségesét, aki a bécsi magyar követségen járt utoljára ittas állapotban

2023.10.26. 06:37
Az osztrák ügyészek vizsgálatot rendeltek el egy olyan kormánytisztviselő halálának ügyében, akit felfüggesztettek, miközben egy magas szintű politikai korrupciót vizsgáló kiterjedt vizsgálat részeként nyomoztak ellene.

Christian Pilnacek holttestét – aki az igazságügyi minisztérium legmagasabb rangú tisztviselője és Sebastian Kurz volt osztrák kancellár fontos szövetségese volt – pénteken találták meg.

Az osztrák média arról számolt be, hogy öngyilkosság következtében halt meg, de a rendőrség nem erősítette meg halálának körülményeit, az ügyészség pedig hétfőn elrendelte a boncolást – számolt be a Financial Times.

A rendőrség csütörtök este ittas vezetés miatt letartóztatta Pilnaceket, miután a fővároson kívüli Wachau borvidékről hazafelé tartva rossz irányba hajtott egy autópályán.

A férfi egy bécsi olasz étteremben vacsorán és a magyar nagykövetségen tartott fogadáson vett részt.

A korrupcióellenes ügyészek azt vizsgálták, hogy Pilnacek beavatkozott-e kényes bírósági ügyekbe, hogy a Kurzhoz és konzervatív Néppártjához (ÖVP) közel álló politikusok és üzletemberek érdekeit szolgálja, a volt kancellár idején folytatott, több szálon futó, a politikai vesztegetés ügyében folytatott vizsgálat egyik elemeként.

Pilnaceket 2021-ben felfüggesztették az igazságügyi minisztérium államtitkári tisztségéből, de határozottan tagadta az ellene felhozott vádakat. Kurz még ugyanebben az évben lemondott, miután hatalmas botrány lett az ügyből.

Kurz jelenleg Bécsben áll bíróság előtt a korrupcióval kapcsolatos parlamenti vizsgálat félrevezetésének vádjával. Szombaton Pilnaceket páratlan jogászként méltatta, aki kitűnően szolgálta hazáját.

A korrupciós botrányba más volt magas rangú köztisztviselők is belekeveredtek. 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 vagy 80-20-55-20-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Ha bajban van, vagy másért aggódik

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36-80-20-55-20

A Kapcsolj egyből projekt honlapja: https://www.kapcsoljegybol.hu/

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok (LESZ) segélyvonala: 116-123

Az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ) a 137-00-s zöldszámon érhető el, hétköznapokon 17–21 óra között.

Az IMSZ-ről bővebb információt itt talál: http://www.ifjusagi-lelkisegely.hu/