A rendőrök körülvették a házat, ahol az amerikai tömeggyilkos lakhat

2023.10.27. 07:01
Több mint 24 órával az után sem sikerült elkapni Robert Cardot, hogy az Egyesült Államokban, a Maine állambeli Lewistonban meggyilkolt legalább 18 embert, 13-at pedig megsebesített. Az FBI kommandósai átkutatták az utolsó ismert lakhelyét, autóját, és egy másik hozzá köthető házat is, de egyelőre nem kerültek közelebb a megoldáshoz.

Legalább 18 ember meghalt és 13 megsebesült szerdán, miután a Maine állambeli Lewistonban egy fegyveres tüzet nyitott egy bowlingpályára és egy étteremre. Janet Mills, Maine állam kormányzója úgy fogalmazott, hogy az egész állam Lewiston városával van, és gyászol a szerdai tömeggyilkosságok után.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt a maine-i törvényhozókkal, és „teljes szövetségi támogatást ajánlott fel a szörnyű támadás nyomán”. 

A CNN beszámolója szerint a hatóságok még mindig intenzív hajtóvadászatot folytatnak a tömeggyilkos után. Rendőrségi források szerint a gyanúsított utolsó ismert lakcímét csütörtökön az FBI kommandósai kutatták át.

A 40 éves Robert Card ellen nyolcrendbeli gyilkosság miatt elfogatóparancs van érvényben. A rendőrség felhívta a figyelmet rá, hogy a férfinél fegyver lehet és veszélyes. A gyilkos állítólag képzett lőfegyveroktató és az amerikai hadsereg tartalékosainak tagja. A rendőrség arra kéri a lakosokat, hogy húzódjanak menedékbe és minden gyanús tevékenységet jelentsenek a hatóságoknak.

24 óra után sem sikerült elfogni

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kommandósai helyi idő szerint csütörtökön házkutatást tartottak Robert Cardnál. A források a CNN-nek elmondták, hogy miután az FBI SWAT-csapatai kiürítették a házat, nyomozók érkeztek a helyszínre, hogy végrehajtsák a házkutatási parancsot.

Elsősorban olyan tárgyi bizonyítékokat kerestek – számítógép, jegyzetek, fegyverek, és minden egyéb más –, amelyekből kiderülhet, hogy miképp tervezte meg a gyilkos a támadást. Az állami és helyi nyomozók házkutatást végeztek egy másik, Cardhoz köthető helyszínen, valamint az autóját is átfésülték.

A CNN helyszíni csapatai szerint a bűnüldöző szervek tisztviselői helyi idő szerint csütörtök este visszatértek Lewistonba, a gyanúsított utolsó ismert címére. Legalább öt rendvédelmi járművet, köztük egy páncélozott járművet láttak a helyszínen.

A Maine állambeli közbiztonsági minisztérium szóvivője a lapnak elmondta, hogy a bűnüldöző szervek „nem biztosak abban, hogy Robert Card ebben a házban lakik”, hozzátéve, hogy a tisztviselők „egyszerűen csak a kellő körültekintéssel járnak el”.

A nyomozók csütörtökön egy lőfegyvert is találtak az elhagyatott autó átvizsgálásakor, ami egy csónakázóhelynél állt, és vélhetően a gyanúsítotthoz köthető, de egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy az a szerdai esetnél használt-e.

Több iskolában is szünetel a tanítás

Maine állam déli részén több kerület iskolái és főiskolái is bejelentették, hogy pénteken nem lesz tanítás, mivel továbbra is keresik Robert Cardot. A lewistoni állami iskolák mellett Auburnben, Brunswickben és Lisbonban sem nyitnak ki az iskolák kapui, terveik szerint hétfőtől lesz újra tanítás, de csak két órával később, mint ahogy normál esetben kezdődne az iskola.

Ez a pluszidő lehetővé teszi a tantestületünk számára, hogy gondosan felkészüljön a diákokkal való beszélgetésekre és arra, hogyan tudjuk őket a legjobban támogatni ebben a nehéz időszakban

– mondta Phil Potenziano, a brunswicki iskola tanfelügyelője.

Miért olyan nehéz elkapni Cardot?

A bűnüldöző szervek Maine állam déli részén keresik Robert Cardot, a szerdai tömeggyilkosság gyanúsítottját, de a múltja miatt a megtalálásához szükséges erőfeszítések kihívást és veszélyt is jelenthetnek – mondták szakértők a CNN-nek.

Ez a személy katonai kiképzéssel és magas szintű lőfegyverismerettel is rendelkezik, de arról is széleskörű tudása van, hogyan kell észrevétlennek maradni 

– mondta Jonathan Wackrow, a CNN bűnüldözési elemzője.

A 40 éves férfi Clifford Steeves, Card egykori kollégája szerint a hadsereg tartalékos egységében soha nem vett részt harcokban, de Card széles körű kiképzésben részesült, többek között lőfegyverekkel kapcsolatban is – mondta, hozzátéve, hogy Card képzett mesterlövész volt, és az egységük legjobb lövői közé tartozott.

A férfi a természetet is jól ismeri, és mivel a keresés nagy része egy erdős területen zajlik, így Card otthonosan mozoghat ezen a terepen.

Azt mondanám, hogy Maine-ben élve több szabadtéri tapasztalattal rendelkezik, mint amennyit a legtöbb ember a kiképzőtáborban szerez a hadseregben

– mondta Rob D'Amico, az FBI nyugalmazott ügynöke.

Card családjának szomszédja szerint normálisnak tűnt a férfi

Semmi baj nem volt, amikor Rick Goddard utoljára látta Robert Cardot a férfi apjának Maine állambeli birtokán.

Két hete láttam utoljára, amikor segített az apjának szénát kaszálni ezen a mezőn. Teljesen normális volt. Úgy értem, nem történt semmi rendkívüli. Keményen dolgozó földműves család, akik a dolgukat végezték, tudja, semmi különös

– mondta Goddard a Reuters hírügynökség videóján, amit az NBC News osztott meg.