Halálra ítéltek több indiai tengerésztisztet Katarban

2023.10.27. 06:43
Egy katari bíróság halálra ítélt nyolc volt tengerésztisztet, akiket tavaly kémkedés vádjával letartóztattak. A tisztek egy katari magáncégnek dolgoztak, amikor a súlyos vádak miatt börtönbe zárták őket, azonban arra nem derült fény, hogy ez-e az oka halálos ítéletüknek is. India közölte, minden jogi lehetőséget megvizsgál, amivel megmentheti a tisztek életét.

Sem Katar, sem India nem hozta nyilvánosságra a volt tengerésztisztek ellen felhozott konkrét vádakat, amik miatt a halálos ítéletet kiszabták rájuk.

India külügyminisztériuma közölte, várja a részletes ítéletet, és „nagy jelentőséget tulajdonít ennek az ügynek”, valamint „szorosan figyelemmel követi” az eseményeket a tisztek ügyével kapcsolatban.

Kapcsolatban állunk a családtagokkal és a jogi csapattal, így egyértelmű, hogy minden jogi lehetőséget megvizsgálunk

– áll a minisztérium közleményében. Hozzátették, „az ügy eljárásának bizalmas jellege” miatt nem kíván további kommentárokat fűzni.

Több millió indiai él a katari öböl mentén, ahol fél- és szakképzett, alacsony jövedelmű munkavállalóként dolgoznak. Ezek a vendégmunkások kulcsszerepet játszottak az Öböl menti arab államok gazdaságának kiépítésében és India számára is fontos bevételi forrást jelentenek.