Könnygázt vetettek be a tüntető textilipari munkások ellen Bangladesben, ketten meghaltak

2023.11.07. 12:29
Több ezer textilipari munkás tüntetett ismét kedden Bangladesben, néhányan felgyújtottak egy buszt, a rendőrség pedig könnygázzal próbálta feloszlatni a béremelést követelő demonstrálók tömegét.

A Dakkától északra eső Gazipurban mintegy 6 ezer textilipari dolgozó vonult az utcákra, miután olyan hírek kezdtek terjedni, hogy munkaadóik a követelt összegnek csak kevesebb mint a felével lennének hajlandók növelni a minimálbéreket.

A helyi rendőrség szerint az incidenst a közösségi médiában megjelent „téves információk” idézték elő.

A textilgyárak és a szakszervezetek képviselőinek bértárgyalása folyamatban van, kedden várhatóan újabb összeget jelentenek be. A szektor dolgozóinak fizetését legutóbb öt évvel ezelőtt, 2018 decemberében emelték.

A textilipari munkások a havi minimálbérük csaknem háromszoros emelését akarják elérni.

Jelenleg egy ruhagyári dolgozó 8300 takát (26 ezer forint) keres havonta, ezt az összeget akarják 23 000 takára (74 ezer forint) növelni. A szakszervezetek azzal érvelnek, hogy a szektort különösen érzékenyen érintette az, hogy tavaly év eleje óta a bangladesi fizetőeszköz, a taka nagyjából 30 százalékot vesztett az értékéből az amerikai dollárhoz képest, és októberben az infláció majdnem elérte a 10 százalékot.

A Bangladesben működő mintegy 3500 textilgyár nagyjából 4 millió embernek – többségében nőknek – ad munkát. Az ország éves exportjának túlnyomó részét, mintegy 85 százalékát ruhaipari termékek teszik ki. Kína után Banglades a világ második legnagyobb textilipari exportőre.

Múlt héten 600 textilgyár bezárt, több üzemet fel is dúltak a béremelést követelő munkások, akik utakat is eltorlaszoltak. Az erőszakos incidensekben legalább két tüntető meghalt.