Ferenc pápa elbocsátott egy püspököt, aki kritikával illette a reformjait

2023.11.11. 18:08
Felmentették Joseph Strickland texasi püspököt, aki éles kritikával illette a pápa katolikus egyházi vezetését. A Vatikán közölte, hogy a püspököt a tyleri egyházmegyében folyó vizsgálatok eredményeként mentik fel tisztségéből.

Strickland püspök az amerikai katolicizmus azon ágának egyik vezető hangja, amely ellenzi a pápa reformjait. Eltávolítása az után történt, hogy Ferenc pápa egyes amerikai katolikus egyházi vezetők elmaradottságáról beszélt – írja a BBC.

A püspök támadások sorozatát indította a pápa azon kísérletei ellen, amelyekkel az egyház a szociális kérdésekben és a befogadásban elfoglalt álláspontját próbálta aktualizálni, többek között az abortusz, a transzneműek jogai és az azonos neműek házassága terén

Júliusban arra figyelmeztetett, hogy a katolikus tanítás számos „alapvető igazságát” megkérdőjelezik, beleértve az általa aláásni próbált kísérleteket arra, hogy az „Isten által alapított” házasság csak egy férfi és egy nő között létezzen.

Továbbá „rendellenesnek” minősítette azoknak a próbálkozásait, akik „elutasítják tagadhatatlan biológiai, Isten adta identitásukat”.

Strickland püspök ellen a Vatikán vizsgálatot folytatott, és korábban visszautasította a lemondás lehetőségét, szeptemberben pedig nyílt levélben szólította fel a pápát, hogy rúgja ki.

A Vatikán közölte, hogy a kirúgásáról szóló döntés „a pápa által tavaly júniusban a tyleri egyházmegyében elrendelt apostoli vizitációt követően született”. A katolikus média szerint a vizsgálat az egyházmegye pénzügyeinek kezelését is vizsgálta.

A 65 éves Stricklandet 2012-ben nevezték ki püspökké, még XVI. Benedek pápa idejében. A Vatikán közölte, hogy a tyleri egyházmegyét ideiglenesen Joe Vasquez austini püspök fogja igazgatni.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM