Lezuhant egy amerikai katonai repülőgép Ciprus és Libanon között

2023.11.12. 16:53 Módosítva: 2023.11.12. 16:53
Lezuhant egy amerikai katonai repülőgép egy kiképzési balesetben a Földközi-tenger keleti részén péntek este – közölte az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága, bár egyéb részletekről nem nyilatkoztak.

Az Európai Parancsnokság közleményében nem árulta el, milyen típusú repülőgép zuhant le, vagy hogy meghalt-e valaki – közölte a CNN.

Az érintett családok iránti tiszteletből egyelőre nem adunk ki további információkat az érintett személyzetről

– áll a közleményben.

A baleset okát vizsgálják. Az európai parancsnokság hangsúlyozta, hogy az incidens egy kiképzési gyakorlat közben történt, és nincs összefüggésben az izraeli gázai harcokkal vagy az izraeli–libanoni határ mentén zajló harcokkal.

Határozottan kijelenthetjük, hogy a repülőgép bevetése tisztán a kiképzéshez kapcsolódott, és semmi nem utal ellenséges tevékenységre

– áll a közleményben.

Az európai parancsnokság közölte, hogy „a helyzet alakulása szerint” további információkkal szolgálnak majd.

Az Egyesült Államok később egy közleményt adott ki, amelyben „folyamatban lévő keresési és mentési műveletről” számolt be a Ciprus és Libanon közötti tengerszakaszon.

A EISNspotter repüléskövető szombaton az X-en, korábbi nevén Twitteren közzétette, hogy a ciprusi légi forgalmi irányítás szombat éjfél körül katonai támogatást kért egy helikopterhez, amely a sziget déli partjaitól mintegy 30 tengeri mérföldre zuhant le.

A közösségi médiában jelezték többen is, hogy szombaton a haditengerészet több P–8 Poseidon tengerfelügyeleti repülőgépe járőrözött a Ciprustól délre lévő vizeken, valamint a légierő egy – légi orvosi evakuálásokhoz használt – C–17 Globemaster III típusú szállítógépe, amely a területről távozott. A hadsereg vizsgálja a baleset okát – az Air Force Times szerint.