A foglyok kínzásával szembeni fellépésre kötelezték Szíriát

2023.11.16. 21:18
Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) kötelezte Szíriát, hogy hozzon hatékony intézkedéseket a foglyokkal szembeni rossz bánásmód és a kínzások felszámolására.

A Nemzetközi Bíróság a foglyok kínzásával szembeni fellépésre kötelezte Szíriát – írja az MTI.

A Kanada és Hollandia beadványa nyomán született végzésben a bíróság kimondta, hogy a Szíriai Arab Köztársaságnak nemzetközi kötelezettségeivel összhangban a hatáskörébe tartozó minden intézkedést meg kell hoznia az idevágó egyezményben felsorolt cselekedetek megelőzése érdekében.

Biztosítania kell továbbá, hogy tisztviselői, valamint az ellenőrzése alatt álló szervezetek és személyek nem követnek el semmilyen kínzást, és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódot sem alkalmaznak.

A bíróság továbbá arra szólította fel Szíriát, hogy hozzon hatékony intézkedéseket az ilyen cselekményekkel kapcsolatos esetleges bizonyítékok megsemmisítésének megakadályozására és megőrzésük biztosítására.

Kanada és Hollandia június elején indított eljárást Szíriával szemben a kínzások és az embertelen vagy megalázó bánásmód ellen érvényben lévő egyezmény megsértése miatt. Azzal érveltek, hogy Szíria számtalan nemzetközi jogsértést követett el a 2011-ben kezdődött polgári tüntetések erőszakos elnyomásakor, majd azt követően is, amikor a helyzet elhúzódó fegyveres konfliktussá alakult.

Állításuk szerint több tízezer szíriai állampolgárt kínoztak meg, gyilkoltak meg vagy raboltak el. Több ezren váltak továbbá szexuális erőszak vagy más támadások áldozataivá.

Az áldozatokat titkos helyeken tartották fogva, és embertelenül bántak velük. Mindezek miatt Kanada és Hollandia azonnali fellépésre szólított fel Szíriával szemben. Szíria nem vett részt az októberi meghallgatáson, és nem jelent meg most az ítélethirdetésen sem.