Meghalt Rosalynn Carter, az Egyesült Államok first ladyje

2023.11.19. 22:01
Életének 96. évében meghalt Rosalynn Carter. A volt first lady a georgiai otthonában halt meg vasárnap.

Rosalynn Carter főként a társadalmi ügyekért végzett munkájáról volt híres. Miután férje, Jimmy Carter az Amerikai Egyesült Államok 39. elnöke volt, az ország első asszonyaként számos humanitárius és mentálhigiéniás problémát karolt fel – írta meg az NBC News.

A Carter házaspár tulajdonában álló cég, a Carter Center májusban jelentette be, hogy Rosalynn Carternél demenciát diagnosztizáltak. Akkor azt írták, „továbbra is boldogan él otthon a férjével, élvezi a tavaszt Plainsben, és gyakran meglátogatja szeretteit”.

Úgy tudni, Rosalynn Carter számos alkalommal látta el politikai tanácsokkal férjét, széles körben elismerték a fehér házban végzett munkáját.

Carter számos társadalmi ügyet vett védelmébe, többek között az egészségügyi ellátást, az emberi jogokat, a társadalmi igazságosságot és az idősek szükségleteit támogató programokat.

Huszonöt évvel ezelőtt még álmodni sem mertünk arról, hogy az emberek egy nap valóban képesek lesznek felépülni a mentális betegségekből. Ma ez egy nagyon is valós lehetőség

– mondta Carter 2003-ban.

A Carter házaspár a Fehér Ház elhagyása után sem hanyagolta el a társadalmi problémák ügyét, szoros kapcsolatban álltak a Habitat for Humanity jótékonysági szervezettel, amelynek életük végéig aktív tagjai maradtak.