18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Erotikus képekkel zaklatják társaikat iskolás gyerekek az Egyesült Királyságban

2023.11.29. 16:30

Az Egyesült Királyság Internetbiztonsági Központja több olyan iskolai bejelentést kapott, miszerint tanulók a mesterséges intelligencia (AI) segítségével készítenek „illetlen” tartalmú képeket társaikról – írja a BBC.

Egy tanár szerint a képek dermesztően valósághűek. A jótékonysági szervezet azt szeretné, ha a tanárok és a szülők együttműködnének, hiszen a kiskorúaknak segítségre lehet szükségük ahhoz, hogy megértsék:

amit készítenek, az gyermekbántalmazásnak minősül.

Az Egyesült Királyság törvényei szerint minden körülmények között illegális ilyen képeket készíteni, birtokolni vagy terjeszteni, függetlenül attól, hogy azok valódiak vagy mesterséges intelligencia által generáltak.

Tudásbeli hiányosság

Az RM Technology osztálytermi technológiai cég által 1000 diák bevonásával végzett új kutatás szerint a diákok alig egyharmada használja a mesterséges intelligenciát arra, hogy „nem megfelelő dolgokat nézzen meg az interneten". 

A diákok mesterséges intelligenciával kapcsolatos ismeretei fejlettebbek, mint a legtöbb tanáré, ami tudásbeli szakadékot teremt. Ez egyre nehezebbé teszi a tanulók online biztonságának megóvását és a visszaélések megelőzését.

Mivel az AI egyre népszerűbbé válik, ennek a tudásbeli hiányosságnak a megszüntetése kiemelt prioritássá kell hogy váljon – hangsúlyozta a cég képviselője.

A tanárok megosztottak abban a kérdésben, hogy a szülők, az iskolák vagy a kormányok felelőssége legyen-e az ilyen anyagok által okozott ártalmakra való felkészítés.

Azt, hogy a mesterséges intelligencia milyen mértékben képes a gyerekeket extrém tartalmak generálójává tenni, szeptemberben egy olyan alkalmazás mutatta be, amely azt a benyomást kelti, mintha egy fotón levették volna valakinek a ruháját.

Az applikációt arra használták, hogy fiatal lányokról hamis meztelen képeket készítsenek Spanyolországban, és több mint 20 11 és 17 év közötti lány jelentkezett áldozatként.

A képek a tudtuk nélkül terjedtek a közösségi médiában. Eddig nem emeltek vádat a képeket készítő fiúk ellen.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma.  Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.