Halálos robbantást követtek el egy katolikus mise közben a Fülöp-szigeteken

2023.12.03. 07:57
Három ember meghalt, és sokan megsebesültek vasárnap egy katolikus mise közben elkövetett pokolgépes merényletben a Fülöp-szigetek déli részén, a lázadás által sújtott régióban – közölte az MTI.

A Mindanao Állami Egyetem tornatermében, Marawiban, az ország legnagyobb muzulmán lakosságú városában történt robbanás vasárnap – számolt be Allan Nobleza regionális rendőrfőnök.

A hatóságok közlése szerint a merényletben legalább három ember meghalt, és további hét megsebesült.

Az egyetem közleményében elítélte az erőszakos cselekményt, felfüggesztette az órákat, és nagyobb létszámú biztonsági személyzetet vezényelt az intézmény területére.

Szolidárisak vagyunk keresztény közösségünkkel és mindazokkal, akiket ez a tragédia érintett

– áll az egyetem közleményében.

A támadás három nappal azután történt, hogy a Fülöp-szigeteki hadsereg pénteken légicsapásban megölte a helyi, Daulah iszlamista szervezet 11 fegyveresét Mindanao szigetén.

A hadsereg szombaton közölte, hogy az iszlamista szervezet támadásokat tervez az ország egy másik tartományában is. Nobleza elmondta, a rendőrség vizsgálja, hogy a vasárnapi támadásnak köze van-e a katonai művelethez.

A Mindanaón található Marawiban 2017 májusának végén összecsapások robbantak ki, miután a hadsereg kísérletet tett az Iszlám Állam néhai délkelet-ázsiai „emírjének”, Isnilon Hapilonnak az őrizetbe vételére. Hapilont a hadsereg később, 2017 októberében megölte.

A csaknem fél évig tartó harcokban a sajtóban megjelent adatok szerint több mint 1100 ember halt meg – legtöbbjük terrorista volt, de katonák és civilek is estek áldozatul –, valamint több százezren kényszerültek elhagyni otthonukat a városban és környékén.